Cine s-ar afla, de fapt, în spatele tentativei de lovitură de stat din Turcia

Ultima actualizare:

    În imagine, Fethullah Gulen
În imagine, Fethullah Gulen

Turcia este o țară aflată la răscruce. Lovitura de stat și evenimentele sângeroase au adus haosul pe străzile celor mai importante orașe din țară.

Pe măsură ce tancurile mărsăluiesc prin Istanbul și Ankara, deja au început să apară mai multe suspiciuni că, în spatele acestor evenimente ar fi Fethullah Gulen (75 de ani), un lider musulman enigmatic care, în prezent, trăiește în exil în Pennsylvania. Gulen este un opozant important al lui Erdogan și are multe conexiuni în politică, în armată, în sistemul juridic, în mass-media dar și în alte țări musulmane din întreaga lume. Dacă Fethullah Gulen este implicat în acest puci, atunci, acest lucru demonstrează că rămâne un personaj de temut în Turcia, cu toate că a fost nevoit să plece în pribegie.

În ultimele săptămâni, Erdogan a părut mult mai împăcuitor și a încercat să îndulcească relațiile cu Israel și Rusia. Până astăzi, nimic însă nu indica faptul că Erdogan ar putea avea probleme pe plan intern. Dacă lovitura de stat se va încununa cu succes, va fi una dintre cele mai surprinzătoare din istorie!

Până mai acum ceva ani, Gulen era unul dintre aliații din umbră ai lui Erdogan. I-a susținut ascensiunea acestuia dar, în 2013, Gulen l-a înfruntat pe Erdogan într-o luptă pentru putere. Sistemul juridic părea să îi fie loial lui Gulen care demarase o serie de anchete ce viza cercul de apropriați ai lui Erdogan. În această prigoană au căzut pradă și cei doi fii ai președintelui. La începutul lui 2014, Erdogan a revenit în forță și a manevrat arestarea a sute de polițiști. În octombrie 2014, procurorul general al Turciei a cerut Curții Supreme să-l condamne pe viață pe Gulen care, ulterior, a fost trecut pe lista grupurilor teroriste care amenință Turcia.

În ultimii 2 ani, Erdogan a închis ziarele opoziției, consolidându-și puterea la alegerile din noiembrie 2015. Motivele privind sincronizarea evenimentelor ce au precedat acestei lovituri de stat nu sunt încă clare. Unul dintre ele este faptul că Erdogan plănuia anul acesta să schimbe Constituția pentru a-și conferi mai multe prerogative.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net