Cine a inventat pianul. Creatorul acestuia, sărbătorit şi de Google

Ultima actualizare:
Bartolomeo Cristofori a fost susţinut de familia de Medici
Bartolomeo Cristofori a fost susţinut de familia de Medici

Bartolomeo Cristofori a fost un creator de instrumente muzicalecare s-a născut pe 4 mai 1655, la Padova, şi a decedat pe 27 ianuarie 1731, la Florenţa. Luni se împlinesc 360 de ani de la naşterea celui considerat "părintele" acestui instrument. Mai jos puteţi descoperi cine a inventat pianul.

Bartolomeo Cristofori a fost un creator de instrumente muzicale, fiind considerat inventatorul pianului. În 1698 a creat un prim cembalo a martelletti (clavecin cu ciocănele), iar, înspre 1710, primul său pianoforte, din care și în prezent se mai păstrează un exemplar, datând din 1720, la Metropolitan Museum din New York, conform Wikipedia.

Cine a inventat pianul. A lucrat pentru familia de Medici

Logo-ul Google de luni, 4 mai
Logo-ul Google de luni, 4 mai

La vârsta de 33 de ani, în 1688, Cristofori a început să lucreze pentru Ferdinando de Medici, mare duce de Toscana, care era foarte pasionat de muzică. Acesta l-a angajat pe Cristofori nu doar să aibă grijă de multele instrumente muzicale pe care le deţinea, ci şi ca posibil inventator al unor instrumente muzicale. Înainte de a inventa pianul, Bartolomeo Cristofori a creat două alte instrumente muzicale cu claviatură, un fel de clavecine. Cel de-al doilea intrument a fost inventat de acesta în 1690. Cristofori a început experimentele pentru realizarea primului său pian în 1698.

Cine a inventat pianul. Ce se ştie despre acest instrument

Pianul (prescurtarea comună a cuvântului de origine italiană "pianoforte") este un instrument muzical, în care sunetul este produs de corzi  metalice fixate pe o placă de rezonanță din lemn, lovite de ciocănele acoperite cu pâslă, prin intermediul unei claviaturi. Povestea pianului începe la jumătatea secolului al XII-lea cu primul său strămoș - monocordul cu clape - căruia ulterior i-au fost adăugate mai multe coarde, transformându-se în mult mai cunoscutul clavicord, care funcționa printr-un mecanism de atingere a coardelor în momentul apăsării clapelor. Până la începutul secolului al XV-lea, clavicordul ajunge să aibă zece coarde, fiecare dintre ele producând cel puțin două note prin atingerea coardelor în două puncte diferite pe lungimea acestora.

Cine a inventat pianul. Bartolomeo Cristofori sărbătorit de Google printr-un logo special


    Logo-ul Google de luni, 4 maiFoto Google
Logo-ul Google de luni, 4 maiFoto Google

Google îl sărbătoreşte, luni, 4 mai pe "părintele" pianului, printr-un logo special, care marchează împlinirea a 360 de ani de la naşterea acestui inventator italian de instrumente muzicale. Noul logo publicat luni pe google.ro este unul interactiv şi îl prezintă pe Bartolomeo Cristofori cântând la un pian. De asemenea, prin intermediul unui buton special, internauţii pot să trimită logoul care sărbătoreşte împlinirea a 360 de ani de la naşterea lui Bartolomeo Cristofori spre a fi postat pe reţelele de socializare Google+, Facebook şi Twitter, dar şi prin e-mail. Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net