Cele mai ciudate obiceiuri de Crăciun din întreaga lume

Ultima actualizare:

    Fiecare țară are mâncare tradițională de Crăciun, iar unele sunt foarte bizare Foto: Twitter
Fiecare țară are mâncare tradițională de Crăciun, iar unele sunt foarte bizare Foto: Twitter

Crăciunul este o sărbătoare care oferă un prilej de fericire, în plus, tuturor copiilor și reamintește adulților despre valorile importante, precum dăruirea și altruismul. Sărbătoarea Nașterii Domnului și Moș Crăciun au adunat, pe meridianele Planetei, diverse obiceiuri și tradiții. Iată câteva dintre cele mai neobișnuite obiceiuri.

Dacă în alte țări copiii îl așteaptă cu multă bucurie pe Moș Crăciun, care este darnic și bun, micuții din Austria nu le împărtășesc deloc nerăbdarea de a-l cunoaște pe bătrânelul cu barbă ninsă. Copiii din Austria își petrec Crăciunul cu frica lui Krampus, un demon despre care se spune că apare doar în această perioadă și îi bate cu o nuia pe copiii care au fost răi.


    Krampus sperie nenumărați copii din Austria cu înfățișarea sa fioroasăFoto: descopera.ro
Krampus sperie nenumărați copii din Austria cu înfățișarea sa fioroasăFoto: descopera.ro

Norvegia, ținut de basm în perioada iernii, datorită ninsorii ca în povești, este locul în care curățenia generală înainte de Ajun nu există. Mai mult decât atât, toate măturile din casă sunt ascunse pentru a nu fi furate de vrăjitoare.

În Italia, Crăciunul începe cu opt zile înainte și este cunoscut sub denumirea de ''Novena''. Copiii merg din casă în casă să recite poezii și să cânte, însă darurile le primesc de-abia pe 6 ianuarie. Conform tradiției, cadourile sunt aduse de o vrăjitoare urâtă, dar bună, numită Befana. Ea aduce darurile pe coșul casei sau pe geam.


    Așa este înfățișată Befana, potrivit legendelor italieneFoto: Instagram
Așa este înfățișată Befana, potrivit legendelor italieneFoto: Instagram

În Suedia, este reprezentat ca un pitic îmbrăcat în roșu, cu barbă albă, mare amator de orez cu lapte, tradiționala mâncare suedeză de Crăciun.

În Islanda vin treisprezece Moși Crăciuni! Cu 13 zile înainte de Crăciun, primul Moș Crăciun coboară din munți, ocolește fiecare casă și apoi pune dulciuri în ghetuțele copiilor, în vreme ce aceștia dorm. Dacă au fost cuminți, copiii primesc dulciuri, mandarine, lozuri în plic, iar dacă au fost răi, sunt recompensați cu un cartof. A doua zi, cel de-al doilea Moș vine în oraș și tot așa până la 25 decembrie, când moșii se întroc pe rând, la casele lor de pe muntele înghețat.

În Rusia, Moş Crăciun (''Babuşka'') este însoţit de Albă-ca-Zăpada (''Snegurocika'') iar copiii primesc prăjituri şi jucării, printre care celebrul set de păpuşi ''Matrioşka''.

În Groenlanda, rețetele tradiționale de Crăciun nu sunt pentru cei slabi de înger. Spre exemplu, se mănâncă Mattak – piele crudă de balenă, servită cu grăsime. O altă „delicatesă” pe care doar localnicii o apreciază este Kiviac: 500 de păsări de talie mică, asemănătoare pinguinilor, introduse într-o piele de focă și lăsate la fermentat timp de 6 luni.


    Mattak, carne crudă de balenă, o adevărată delicatesă în GroenlandaFoto: travelkhana.com
Mattak, carne crudă de balenă, o adevărată delicatesă în GroenlandaFoto: travelkhana.com

Ucrainenii nu se dau în vânt după beteală și globuri. Ei împodobesc pomul de Crăciun cu pânze de păianjen și păianjeni artificiali, originea acestei tradiții stând într-o legendă din Europa de Est.

 În Guatemala, fiecare familie face curat în casă înaintea Crăciunului. Apoi, în fiecare cartier se formează o grămadă imensă de gunoi și mizerie, în vârful căreia se pune o figurină ce-l reprezintă pe diavol. Apoi, grămezii i se dă foc.

Finlandezii își aduc aminte de cei decedați în ziua de Crăciun. Familiile din Finlanda aprind lumânări la mormintele celor dragi, iar cimitirele se transformă într-un loc feeric.


    Cimitir finlandez, în perioada CrăciunuluiFoto: Instagram
Cimitir finlandez, în perioada CrăciunuluiFoto: Instagram

 În Africa de Sud, copiilor li se spune povestea lui Danny, un băiețel care și-a supărat bunica mâncând prăjiturile lăsate pentru Moș Crăciun. Furioasă, bunica l-a omorât pe Danny, despre care se spune că acum bântuie casele în ziua Crăciunului.

În Germania, în brad sunt puși câțiva castraveți, ascunși printre globuri.Părinții pun globuri din sticlă în formă de castraveți pentru a aduce noroc copiilor care vor găsi a doua zi cadourile sub brad. Castraveții din sticlă sunt bine ascunși printre crengile bradului, astfel că primul copil care găsește primul glob va avea mult noroc anul care urmează. Obiceiul datează din preajma celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand cei din Germania de Est erau atât de săraci încat nu-și permiteau globuri, punând în locul acestora castraveți.

Aici puteți afla mai multe tradiții de Crăciun , din întreaga lume.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
preturi peste, slatina, olt   foto alina mitran (9) jpg
munte pixabay jpg
caine pixabay jpg
pensie jpg
restaurant 1284351 1280 jpg
vegetables 790022 1280 jpg
cirese pixabay jpg
dalmatian pelican 5791386 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net