Cea mai frumoasă fetiță din America, ucisă când avea 6 ani

jonbenet-ramsey.jpg

jonbenet ramsey
JonBenet Ramsey, câștigătoarea mai multor concursuri de frumusețe pentru copii, a fost ucisă când avea numai șase ani
foto: AP

O fetiță blondă, cu ochii albaștri și trăsături fine, o mamă ambițioasă, o mulțime de trofee cucerite la concursurile de frumusețe până la șase ani, o crimă comisă de Crăciun, cu părinții considerați principali suspecți. Parcă ar fi ingredientele unui thriller de succes. Moartea lui JonBenet Ramsey (6 ani) a șocat America în urmă cu 20 de ani. Cazul este și acum deschis, iar mama fetei a murit înainte de a afla că a fost scoasă oficial de pe lista suspecților.

Frumusețea lui JonBenet Ramsey i-a adus fetiței aruncate pe scena concursurilor de frumusețe la numai patru ani peste 20 de trofee. Când criminaliștii au intrat în camera micuței, au găsit mai multe cupe și diplome decât jucării. Se întâmpla în 1996, a doua zi de Crăciun.

De altfel, ambiția mamei, Patsy Ramsey, fostă miss West Virginia, a fost mult discutată în presa vremii. Patsy însăși s-a întrebat până în momentul morții, survenite zece ani mai târziu, din cauza unui cancer ovarian, dacă nu cumva și-a expus prea mult fiica, atrăgând atenția pedofililor.

Cazul a fost de la bun început ciudat, iar polițiștii din Boulder, Colorado, au făcut numeroase greșeli, care au complicat și mai mult ancheta. În dimineața zilei de 26 decembrie 1996, John și Patsy Ramsey au anunțat printr-un apel al 911 dispariția fiicei lor, JonBenet, spunând totodată că au găsit o cerere de răscumpărare.

john si patsy ramseyZoom
John și Patsy Ramsey au refuzat să colaboreze cu poliția după descoperirea cadravrului
foto: AFP

 

Detectivii veniți imediat la fața locului au cercetat sumar casa, în căutarea unor semne de intrare prin efracție și au rămas în așteptarea unui telefon din partea presupusului răpitor. Familia lui JonBenet era foarte bogată, John era președintele unei companii de succes în domeniul sistemelor computerizate, deținea mai multe proprietăți și un avion privat. Suma cerută drept răscumpărare, 118.000 de dolari, coincidea cu bonusul primit recent de acesta.

Greșeli pe bandă rulantă din partea anchetatorilor

Abia câteva ore mai târziu, unul dintre detectivi, tatăl fetiței și prietenii familiei au început să cerceteze mai atent casa. John a fost cel care a găsit cadavrul lui JonBenet, acoperit cu păturica ei preferată, în pivnița de vinuri. Avea un fir de nylon în jurul gâtului, mâinile legate deasupra capului și gura acoperită cu bandă adezivă.

Bărbatul a adus-o în brațe sus, unde mama fetei s-a aruncat plângând asupra ei, compromițând definitiv ”scena” crimei.

Rezultatul autopsiei a arătat că fetița în vârstă de șase ani fusese ucisă prin strangulare. JonBenet prezenta de asemenea o fractură craniană. Nu existau urme de viol, însă erau semne că fetița fusese agresată sexual.

Bănuielile anchetatorilor s-au îndreptat de la bun început împotriva părinților, care, la mai puțin de 48 de ore de la crimă, angajaseră deja o armată de avocați, un fost expert FBI și o firmă de PR și refuzau să colaboreze cu poliția.

casa john patsy ramseyZoom
Ca sa în care a fost descoperit cadavrul lui JonBenet Ramsey
Foto: Getty Images

 

Mai mult, toți apropiații familiei care îndrăzneau să-i întrebe pe John și Patsy de ce nu arată mai multă deschidere se trezeau acuzați de avocații celor doi că ar fi avut legătură cu crima.

Trei scenarii ale crimei

În scurt timp s-au conturat trei scenarii. În primul, Patsy ar fi bătut-o pe JonBenet într-o criză de furie după ce copila s-ar fi scăpat în pat. Fetița ar fi murit în urma loviturilor sau Patsy ar fi ucis-o pentru a acoperi atacul inițial.

În cel de-al doilea scenariu, John și-ar fi abuzat sexual fiica și apoi ar fi ucis-o pentru a o reduce la tăcere.

În cel de-al treilea scenariu ar fi fost implicat Burke, fratele mai mare al lui JonBenet, gelos pe atenția de care se bucura sora lui mai mică. Acesta ar fi ucis-o, iar părinții ar fi încercat să acopere fapta. Polițiștilor li s-a părut suspect faptul că Burke a dormit până târziu în ziua descoperirii cadavrului, în ciuda agitației.

Absolviți de crimă în lipsa unor probe concludente, părinții lui JonBenet au fost însă condamnați de opinia publică, John și Patsy câștigând mai multe procese cu ziarele care îi prezentau drept vinovați.

jonbenet ramseyZoom
Povestea lui JonBenet Ramsey a alimentat diverse teorii ale conspiraţiei în ultimele două decenii

Părinții, scoși oficial de pe lista suspecților la 12 ani după crimă

Abia în 2008, după ce analizele ADN au confirmat prezența unor urme aparținând unui bărbat necunoscut pe hainele fetiței, John și Patsy Ramsey au fost scoși oficial de sub acuzare și au primit în scris scuzele procuraturii.

Era însă prea târziu pentru mama fetiței, care murise cu doi ani înainte, din cauza unui cancer ovarian.

Singura ipoteză rămasă în picioare este, în continuare, atacul unui bărbat din exterior. De-a lungul timpului, peste 140 de bărbați au fost cercetați, dar testul ADN i-a absolvit de vină.

În august 2006, un profesor în vârstă de 41 de ani, John Mark Karr, mărturisit că este autorul cumplitei crime. La vremea respectivă, Karr era reținut sub acuzația de pornografie infantilă în Sonoma County, California. Testul ADN a arătat însă că profesorul pervers nu avea nicio legătură cu moartea lui JonBenet.

john mark karrZoom
John Mark Karr a susținut că este autorul crimei
Foto: Getty Images

Tatăl lui JonBenet trăiește acum într-o locuință modestă din Michigan, după ce și-a vândut toate proprietățile, avioanele și bărcile. John Ramsey vorbește foarte rar despre moartea fiicei sale.

loading...
Loading...

Citește și

 • christine chubbuck

  ”În conformitate cu politica postului Channel 40 de a vă prezenta cele mai noi știri despre sânge și curaj, în culori vii, veți asista la o nouă premieră: sinuciderea în direct.” Christine Chubbuck a ridicat ochii din foile ei, a privit zâmbind la cameră, a scos un revolver de calibrul 38 și s-a împușcat în cap. Se întâmpla în 15 iulie 1974, iar primul și singurul jurnalist care s-a sinucis în direct este din nou în actualitate prin două filme care vor particpa în 2016 la festivalul de film Sundance.

 • kristina pimenova

  Pare scoasă din basme! Are doar 10 ani și a fost declarată cea mai frumoasă fetiță din lume. Kristina Pimenova a fost imaginea mai multor branduri internaționale, precum Roberto Cavalli, Dolce & Gabbana și Armani. Acum, puștoaica a pus mâna pe un contract cu o agenție de modelling din Statele Unite ale Americii.

 • teodora dan miss tourism universe 2015 liban

  Româncele au demonstrat încă odată că sunt femei frumoase. În urmă competiţiei internaţionale Miss Tourism Universe 2015, organizată în Liban, marele premiu a fost câştigat de către reprezentanta noastră,Teodora Dan. Tânăra este una dintre puţinele românce care reuşesc o asemenea performanţă.

 • ronze culoare de par toamna

  Blondul a fost cea mai sexy culoare a verii, dar toamna vine cu o nouă nuanță de păr pentru femeile îndrăznețe. „Ronze” (numele vine de la roșu și bronz n.r) este o combinație între culoarea roșiatică a cuprului și bronzul maro. Rezultatul este cu adevărat inedit și merită să-l încerci dacă vrei să îți schimbi look-ul, în acest sezon.