Cum au reuşit oamenii să înveţe focile să cânte? Este incredibil!

Ultima actualizare:

    Zola a cântat cel mai binecaptură video
Zola a cântat cel mai binecaptură video

Cercetătorii britanici au reuşit să înveţe focile să facă lucruri incredibile. Este o performanţă nemaipomenită!

Cercetătorii de la Universitatea St Andrews din Marea Britanie au reuşit să înveţe focile să cânte şi să imite sunete omeneşti. Prima piesă din repertoriul simpaticelor animăluţe este ”Twinkle, twinkle little star”. Una din foci, numită Zola, imită perfect 10 note din acest cântec. Pentru experiment, au fost cooptate mai multe foci. Toate s-au arătat foarte receptive şi au reuşit să reproducă vocalele umane. Însă Zola le-a întrecut pe toate. A învăţat să cânte aproape ca un om! Ea reproduce perfect 10 note din piesa clasică “Twinkle, twinkle”. O focă, numită Hoover, de la acvariul New England din Boston, Massachusetts, SUA, a reuşit chiar să înveţe să spună “how are you”(n.r. ce mai faci, în limba engleză).

Cum s-a reuşit performanţa

Cercetătorii au descoperit că focile îşi folosesc tractul vocal la fel ca şi noi, oamenii, spre deosebire de alte animale. Dr Amanda Stansbury şi Profesorul Vincent Janik, de la Scottish Oceans Institute (SOI) au colaborat împreună cu Universitatea St Andrews pentru proiect. Ei au învăţat focile să cânte reproducând sunete apropiate de registrul lor vocal, înainte de a le recompense cu bunătăţi alimentare pe gustul lor arunci când reuşesc să le copieze cu succes. “Sunetele copiate nu sunt perfecte, dar având în vedere că nu seamănă cu cele tipice de focă, sunt foarte impresionante”, spune medicul Stansbury.

“Studiul ne oferă o mai bună înţelegere a evoluţiei în privinţa învăţării vocale, un talent crucial pentru dezvoltarea limbajului uman. Maimuţele au abilităţi foarte limitate în acest domeniu”, adaugă profesorul Janik. Studiul asupra focilor poate fi folosit pentru a studia tulburările de vorbire şi de a testa diferite metode pentru a-şi ajuta pe cei care învaţă să vorbească mai greu. Focile Phoca vitulina au lungimea medie a corpului de 1,70 metri (la masculi) şi de 1,40 metri (la femele), iar greutatea de 150 respectiv 100 de kilograme. Trăiesc în emisfera nordică, în mări şi Oceanele Atlantic şi Pacific. Pe coastele europene se găsesc circa 90.000 de exemplare. Speranţa de lor de viaţă este de 30-35 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net