Cazul misterios al unei femei de 54 de ani care s-a crezut găină. Cercetătorii explică afecțiunea extrem de rară

gaina.jpg

femeia din belgia care a crezut ca e gaina
O femeie de 54 de ani din Leuven, Belgia a crezut că e găină timp de 21 de zile

Șoc și groază pentru un bărbat din Leuven, Belgia, când și-a descoperit sora de 54 de ani cotcodăcind, umflându-și obrajii, ciugulind de pe jos și dând din picioare prin grădina casei. A duso-o la un spital de nebuni și cazul a fost studiat îndeaproape. Boala se numește zooantropie (afecțiune psihică ce se manifestă prin identificarea cu un animal).

Doctorii de la Universitatea KU din Leuven, Belgia au prezentat recent cazul psihiatric al unei femei de 54 de ani care a suferit de zooantropie (s-a crezut animal) pe o perioadă determinată de timp. Practic, femeia de 54 de ani care era căsătorită și avea doi copii a avut comportament de găină timp îndelungat. Identitatea ei nu a fost dezvăluită, dar cercetătorii de la Universitatea KU din Leuven, Belgia au explicat că era de profesie farmacistă și că nu a avut niciodată probleme cu drogurile, alcoolul sau abuzul de medicamente.

Cum s-a transformat în găină?

Delirul psihotic s-a declanșat la finele lui 2019. Cel care a descoprit transformarea femeii a fost chiar fratele ei care a venit în vizită la ea și a descoperit-o cotcodăcind, umflându-și obrajii și dând din coate de parcă ar fi avut aripi. Disperat a dus-o la un azil și femeia a început să vorbească explicându-le doctorilor că este o găină. Spunea că simte o senzație ciudată la ambele picioare și că acestea i s-au transformat în gheare de pasăre. Diagnosticul a fost zooantropie (afecțiune psihică ce se manifestă prin identificarea cu un animal). Episodul psihotic s-a încheiat când femeia a avut un atac cerebral minor. Ea a fost stânjenită când familia i-a povestit cum s-a comportat în intervalul de timp în care a crezut că e din familia galinacee.

Citește și:

Robbie Williams suferă de o boală misterioasă

O familie întreagă se deplasează ca animalele

Zooantropia, doar 56 de cazuri atestate

Conform publicației ”Tijdschrift voor Psychiatrie” în Europa au fost atestate doar 56 de cazuri de zooantropie între 1850 și 2012. ”Zooantropia clinică este o formă rară de delir și patogeneza afecțiunii este extrem de controversată. Este vorba de un dezechilibru structural și funcțional la nivelul creierului și se produce pe fondul unei instabilități emoționale sau a unui șoc puternic”, au scris doctorii de la Universitatea din Leuven. Conform studiilor precedente, pacienții s-au identificat pe perioada delirului cu lei, câini, tigri, hiene, rechini, crocodili, broaște, vaci, pisici, gâște, rinocei, iepuri, cai, șerpi, porumbei, mistreți și chiar albine.

Loading...

Citește și