Bun venit în Liberland, cel mai nou stat, unde însuși președintele n-are voie să intre

liberland_1.jpg

liberland
Liberland, statul în care președintelui i-a fost interzis accesul
Foto: Facebook

În vara lui 2015, pe harta Europei apărea un nou stat, fondat și condus de un tânăr îndrăzneț și idealist de doar 32 de ani, de orgine cehă. Statul se numește Liberland, se află la granița dintre Serbia și Croația, dar deși a stârnit entuziasmul multor libertarieni, acum, chiar președintelui i-a fost interzis accesul.

Vit Jedlicka încearcă de mai bine de un an să creeze un stat, mulți ar spune că unul utopic, în care să existe o lume fără taxe, fără controlul armelor și un sistem monetar de tip Bitcoin, informează BBC. În teorie, lucrurile par interesante, dar în realitate, lui Vit îi este foarte greu să-și întemeieze visul, iar recent, autoritățile sârbo-croate i-au interzis și accesul în propriul „stat”.

vit.jpg

Vit Jedlicka
Vit Jedlicka, fondatorul și președintele Liberlandului
Foto: captură foto/Youtube

Teritoriul Liberlandului se află pe valea fluviului Dunării, de-a lungul graniței sârbo-croate, fiind o fâșie de pământ nelocuită și nerevendicată de nicio țară. Vit, care este antreprenor, a dorit să obțină recunoașterea internațională a Republicii Libere Liberland, dar marea problemă a fondatorului și președintelui Vit, este că după un an, teritoriul mlăștinos de doar șapte kilometri pătrați, nu este încă locuit.

liberland_2.jpg

liberland
Toți cei care ajung în Liberland sunt simpli turiști
Foto: Facebook

Cu toate că în mediul online a reușit să atragă interesul a aproape jumătate de milion de oameni care ar dori să locuiască într-un asemenea stat și a primit donații consistente de la bogătași cu viziuni libertariene, Liberland a rămas încă în așteptare.

De asemenea, deși teritoriul nu este revendicat nici de Serbia, nici de Croația, nu doresc nici crearea unui stat utopic la graniță, atfel că Vit  a fost ultima dată arestat când a încercat să meargă în țara sa. Poliția de frontieră este foarte vigilentă, astfel că cea mai sigură cale de acces în Liberland este pe apă.

Astfel, Liberland există în mod concret doar în mediul online, iar cei care au venit  aici să vadă „statul”, au fost simpli turiști, chiar și Vit.

 

Apreciază cu un like pagina noastră de Facebook dacă ți-a plăcut acest articol. Vei afla și mai multe informații interesante!

Loading...

Citește și

  • cum arata teritoriul disputat de rusia cu japonia

    Federaţia Rusă continuă politica de expansiune începută în 2014 cu anexarea Crimeei, teritoriu fiind la acel moment parte a Ucrainei, anunţând prin vocea premierului Medvedev obţinerea unei suprafeţe de 50.000 de kilometri pătraţi în mijlocul Mării Ohoţk, zonă denumită «Peanut Hole» ce se afla în sudul extremităţilor sale continentale. Mai jos puteţi afla cum arată teritoriul disputat de Rusia cu Japonia şi ce a declarat al doilea om de la Kremlin despre această situaţie.

  • manbij isis eliberat alep

    Manbij, un oraș din provincia siriană Alep, este acum sub stăpânirea rebelilor susținuți de Statele Unite ale Americii. Orașul a ieșit de sub controlul grupării teroriste ISIS, vineri (12 august). Americanii i-au ajutat pe rebelii sirieni să îi învingă pe teroriști.