Azi e cea mai deprimantă zi din an! Ce semnifică „blue monday”

depresie.jpg

blue monday
Luna ianuarie conţine ziua cea mai deprimantă din anul care tocmai a început
Foto: Arhiva Click!

Luni, 16 ianuarie, este cea mai deprimantă zi din 2017. Titlul de „blue monday”/ „lunea cea tristă” este atribuit în fiecare an celei de-a treia zi de luni din ianuarie. Există însă şi o formulă de calcul empiric pentru determinarea acestei zile speciale.

Formula de calcul ține cont de mai mulți factori: condițiile meteo, nivelul datoriilor acumulate, numărul de zile care au trecut după Crăciun, numărul de zile care au trecut după încălcarea obiectivelor trasate pentru noul an și nivelul scăzut de motivație. 

În prima lună din an, organismul se resimte după consumul abuziv de alcool și de dulciuri din luna decembrie, conturile bancare sunt aproape de cota de avarie din cauza cumpărăturilor făcute de Crăciun și de Revelion. În plus, mai sunt câteva luni bune până când lumina diurnă va crește considerabil, iar nivelurile de vitamina D din organism vor putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare.

Scurtă istorie: de unde a început acest mit

clipboard01_108.jpg

blue monday
Aceasta este formula matematică a lui Cliff Arnall
Foto: wikipedia.org

 

„Blue Monday” este numele dat dat zilei de luni din a treia săptămână a lunii ianuarie considerată cea mai deprimantă zi a anului. Numele i-a fost atribuit pentru prima dată acestei zile în 2005, de către compania Sky Travel, în cadrul unei campanii publicitare. Apoi, acestei date i-au fost atribuite mai multe conotații negative sociale: schimbarea vremii, ghinion la bani, prima zi lucrătoare din an sau rezoluții neîndeplinite. Psihologul Cliff Arnall a dat publicității la vremea respectivă o formulă matematică care reprezintă „Lunea Albastră”, W exprimă condițiile meteorologice, d=debitul (diferența intre datoriile acumulate și capacitatea noastră de a plăti), T=timpul scurs de la Crăciun, Q=timpul scurs de la începutul Anului Nou, M=nivel motivațional scăzut, Na=necesitatea de a acționa, iar D exprimă salariul. Savanții nu sunt de acord cu această teorie, notând că a fost doar o strategie de marketing din partea Sky Travel, care avea scopul de a-i face pe oameni să-și cumpere bilente pentru vacanțe cu destinații exotice și însorite.

Loading...
 
 

Citește și

  • alimente idei depresie sezon alimentatie

    Buna dispoziție depinde de mulți factori, iar unul dintre ei este alimentația. Produse cât se poate de obișnuite conțin compuși cu efect antidepresiv, stimulând, la nivel cerebral, secreția neurotransmițătorilor care induc o stare de bine.

  • ce trebuie sa mananci cand ai depresie

    Ce trebuie să mănânci când ai depresie? Anumite alimente te ajută să treci mai repede peste această boală. Depresia afectează din ce în ce mai multe persoane. Omul depresiv se confruntă cu mai multe simptome: emoţionale, fizice şi comportamentale. Totuşi există produse alimentare care îţi pot fi de mare ajutor în lupta cu depresia. Click! îţi arată ce trebuie să mănânci când ai depresie.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1