Aşa arată Apocalipsa! Vegetația din Australia arde continuu din septembrie

Ultima actualizare:
Norul toxic produs de  incendiu a fost filmat  de satelitul Hamawari-8,  la 2 ianuarie 2020
Norul toxic produs de incendiu a fost filmat de satelitul Hamawari-8, la 2 ianuarie 2020

Iadul pe pământ! Vegetaţia arde neîncetat din septembrie şi până în prezent în Australia. Sute de mii de oameni au fost evacuaţi din New South Wales, Victoria şi sudul Australiei. 22 de persoane au pierit, 28 sunt date dispărute şi peste şase milioane de hectare au fost pârjolite. Dezastrul e vizibil din Cosmos.

Început de an apocaliptic la Antipozi! Din septembrie şi până recent pământul arde neîncetat în Australia. Suprafaţa afectată este de şase milioane de hectare (n.r. de dimensiunea Belgiei), iar incendiile sunt cele mai mari din istorie dacă e să le comparăm cu fenomenele similare din vara lui 2019 când 900.000 ha de vegetaţie au ars în Amazon şi 800.000 ha au ars în 2018 în California, SUA.

Autorităţile au declarat stare de urgenţă, iar ieri sute de mii de oameni au fost evacuaţi din zona de sud-est, zonele afectate fiind în Victoria, Adelaide şi Sydney. 28 de persoane sunt date dispărute în regiunea Gippsland. 500 de milioane de animale au pierit în rugul care a înghiţit păduri întregi, peste 8.000 de ursuleţi koala au murit carbonizaţi pentru că se mişcau prea încet pentru a se refugia din calea urgiei.

La 17 decembrie, Australia s-a confruntat cu un val de căldură record, fiind înregistrate temperaturi de 41,9 grade Celsius. Oamenii disperaţi fug din calea pârjolului refugiindu-se pe mare, însă fumul dens îi urmăreşte pretutindeni. Satelitul Hamawari-8 care a fost trimis pe orbită în 2014 a surprins la 2 ianuarie 2020 imagini şocante: un nor uriaş de fum de dimensiunea Australiei era purtat de curenţii atmosferici în largul coastei estice a continentului.

Peste 500 de milioane de animale,  printre care cai, vaci şi oi, au pierit
Peste 500 de milioane de animale, printre care cai, vaci şi oi, au pierit

Fumul gros a colorat gheţarii din Noua Zeelandă, iar cantitatea de CO2 aruncată în atmosferă riscă să creeze dezechilibre majore la nivel planetar. Autorităţile au confirmat că incendiile au afectat grav animalele din această zonă; milioane de cai, oi, vaci şi urşi koala au fost ucişi de Iadul necruţător. Primul ministru Scott Morrison a fost întâmpinat cu ostilitate ieri de populaţia din Victoria. În lupta cu flăcările s-au implicat toţi pompierii australieni, ajutaţi de cei veniţi din SUA, Canada, Noua Zeelandă şi de mii de voluntari.

8.000 de ursuleţi koala  au fost arşi de vii pentru  că nu au putut fugi din  calea dezastrului
8.000 de ursuleţi koala au fost arşi de vii pentru că nu au putut fugi din calea dezastrului

Din păcate, trei voluntari au murit intoxicaţi cu fum în timp ce încercau să-i salveze pe sinistraţi. Zilele care vor urma sunt de coşmar: temperaturile vor depăşi 40 de grade Celsius, iar vântul se înteţeşte. 

Gheţarul  neo-zeelandez  Franz Josef  a căpătat culoarea  caramelului
Gheţarul neo-zeelandez Franz Josef a căpătat culoarea caramelului

Click! Spune: Incendiile au căpătat amploare în luna septembrie, după ce au debutat la finele lui iulie. Incendiile de vegetaţie au pârjolit 5,9 milioane de hectare de teren, au distrus 2.500 de clădiri şi au ucis 22 de oameni, alţi 28 fiind daţi dispăruţi. Peste 500 de milioane de animale au pierit, majoritatea fiind urşi koala, oi, vaci şi cai. Calitatea aerului este grav compromisă fiind depăşită de 11 ori cota de alarmă. La finele lui decembrie, focul a avansat 20 km în doar 5 ore, fiind împins de vânturi, aceasta fiind cea mai neagră zi din istoria calamităţii. 

Gheţarii au devenit maronii


    Gheţarul  neo-zeelandez  Franz Josef  a căpătat culoarea  caramelului
Gheţarul neo-zeelandez Franz Josef a căpătat culoarea caramelului

Incendiile de vegetaţie fac prăpăd în Australia şi urmările lor devastatoare se resimt la mii de kilometri depărtare. Gheţarii din Noua Zeelandă, de obicei albi, au căpătat o nuanţă caramel. Prezenţa fumului a fost remarcată pentru prima dată la 1 ianuarie. În unele regiuni, soarele a apărut ca un glob roşu sau auriu, în funcţie de grosimea norului toxic. “Se poate vedea clar acest fum, care a parcurs circa 2.000 km peste Marea Tasmaniei”, a punctat serviciul neo-zeelandez de meteorologie. “Putem să simţim mirosul de ars de aici din Christchurch”, oraş situat pe Insula de Sud a Noii Zeelande, a scris o localnică pe reţelele de socializare. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net