80% din populația acestui oraș trăiește în subteran

Ultima actualizare:
Așa arată o piatră de opal descoperită în Coober Pedy, Australia
Așa arată o piatră de opal descoperită în Coober Pedy, Australia

Dacă într-unele din marile capitale ale lumii oamenii trăiesc în subteran din cauza sărăciei, într-un oraș din Australia, 80% din populație locuiește sub pământ din proprie inițiativă. Oamenii și-au dezvoltat acolo un fel de al doilea oraș.

Este vorba despre Coober Pedy, un nume inspirat după termenul local „kupa-piti”, care înseamnă „gaura săpată de omul alb”. Orașul mai este supranumit și „Capitala Mondială a Opalului”, datorită zăcămintelor de opal, fiind principalul furnizor de astfel de pietre semiprețioase, potrivit impoedia.ro.

În subteran se află peste 1.500 de locuințe, conectate printr-o rețea de tuneluri. Localnicii au „construit” chiar și magazine, baruri, biserici și chiar hoteluri, care reprezintă, acum, atracții turistice. Oamenii spun că amplasarea le oferă căldură pe timp de iarnă, dar și răcoare în timpul verii.

Localnicii din Coober Pedy preferă să trăiască în subteran datorită confortului termic
Localnicii din Coober Pedy preferă să trăiască în subteran datorită confortului termic

„Coober Pedy este un oraș foarte vechi și aproximativ 80% din populație trăiește în subteran. (...) Oamenii locuiesc în «dugouts (adăposturi săpate în subteran, n.r.)» pentru controlul temperaturii. Este cald iarna și rece vara. Temperatura poate ajunge la 50 de grade vara aici, cu o medie de 45 de grade în lunile de vară, dar este o constantă de 21 – 25 de grade aici, în casa noastră deosebită”, povestește una dintre localnicele de sub pământ, potrivit BBC.

Cum au fost descoperite resursele de opal din Coober Pedy

Dacă vor să își mărească locuințele, cei din Coober Pedy trebuie doar să sape
Dacă vor să își mărească locuințele, cei din Coober Pedy trebuie doar să sape

Numele de „Capitala Mondială a Opalului” l-a primit în anul 1915, când un băiat de 14 ani și tatăl său, Wille Hutchison, au ajuns în zonă în căutare de aur. Deși obiectivul lor principal nu a fost atins, cei doi au fost surprinși să găsească opal, o piatră semiprețioasă. Nu a durat mult până când minerii au început să populeze zona, descoperindu-se faptul că era foarte bogată în astfel de resurse.

Coober Pedy este un oraș secetos, cu un climat specific deșertului, motiv pentru care, în anotimpul fierbinte, oamenii preferă să iasă din subteran numai noaptea, atunci când atmosfera se mai răcorește în lipsa soarelui. Nici atunci când nu existau locuințe, oamenii nu prea ieșeau la suprafață. Când orașul era populat numai de mineri, aceștia preferau să rămână în mine, la adăpost de razele soarelui arzător. Așa se face că nu mulți au fost tentați să-și construiască locuințe la suprafață, iar oamenii au început să se stabilească în subteran.

Locuințele sunt săpate la adâncimi de până la 7 metri sub pământ


    Dacă vor să își mărească locuințele, cei din Coober Pedy trebuie doar să sapefoto: captură BBC
Dacă vor să își mărească locuințele, cei din Coober Pedy trebuie doar să sapefoto: captură BBC

Deși locuințele nu au ferestre, căminele, aflate la o adâncime de 3 – 7 metri sub pământ, sunt dotate cu un sistem natural de ventilație, care funcționează prin tuneluri săpate până sus, la suprafață. Totuși, localnicii trebuie să își construiască băile și bucătăriile la suprafață, întrucât nu există un sistem de canalizare în subteran. Chiar și-așa, beneficiile unui astfel de trai sunt puține. Nu numai că nu trebuie să plătească nimic pentru încălzire sau ventilare, dar dacă doresc să își mărească locuințele, oamenii din Coober Pedy trebuie numai să sape.

Mediul deosebit de acolo și modul în care trăiesc localnici i-au atras pe mulți producători de filme. Anumite secvențe din renumitele „Mad Max Beyond Thunderdome”, „The Adventures of Priscilla Queen of the Desert” și „Pitch Black” au fost filmate în Coober Pedy.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net