6.000 de oameni au murit în estul Ucrainei în mai puţin de un an

devastare Ucraina

Ucraina, devastata
Zonele în care s-au purtat lupte sunt devastate
Foto: AP
Citeste tot despre: 

Numărul estimat al oamenilor ucişi în estul Ucrainei, din aprilie 2014, depăşeşte acum 6.000, în ciuda încetărilor succesive ale focului. Se arată într-o declaraţie a Biroul ONU pentru Drepturile Omului, potrivit CNN.

Luptele din ultimele săptămâni, îndeosebi din apropiere a aroportului din Donetsk şi zona Debaltseve, s-au soldat cu sute de morţi, atât civili, cât şi militari, potrivit unui nou raport. Raportul prezintă o imagine de “devastare fără milă a vieţii civililor şi a infrastructurii”, spune Înaltul Comisar pentr Drepturile Omului de la ONU, Zeid Ra'ad Al Hussein. El a făcut apel la cele două părţi combatante să adere la acordul de la Minsk, care face apel la încetarea focului în majoritatea punctelor de conflict.

Tragedie umanitară

Luptele au provocat grave probleme umanitare în rândul civililor. “Mulţi au fost prinşi în capcană în zone de conflict, forţaţi să se adăpostească în beciuri, lipsiţi de apă, hrană, energie electric şi asistenţă medicală”, a spus Zeid. Ideea că civilii rămân în zona de conflict pe răspunderea lor este necugetată, a adăugat acesta. “Mulţi oameni rămân fiindcă se tem pentru vieţile lor, dacă ar încerca să plece. Mulţi alţii rămân să-şi protejeze copiii, alţi membri ai familiei sau proprietatea. Şi unii sunt obligaţi să rămână împotriva voinţei lor, sau pur şi simplu sunt incapabili să plece din cauza stării lor fizice", a precizat Zeid.

Atacuri teroriste

O serie de atacuri teroriste în Mariupol,, ca şi în Harkov sau Odesa, care sunt în afara zonei de conflict, au fost precedente foarte rele, a mai spus Zeid Ra'ad Al Hussein. “Dacă această tendinţă continuă, ar reprezenta un capitol mortal în conflict, extinzând zonele în care domnia legii şi a protecţiei drepturilor omului sunt efectiv absente”, a adăugat acesta. ONU a ajuns la un nou bilanţ al victimelor estimat la 6.000 în urma luptelor care au avut loc recent în special în zona aeroportului din Donetsk şi în jurul oraşului Debaltseve.

 

 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1