La Vişeu, poliţiştii sunt braţ la braţ cu infractorii

Ultima actualizare:

Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurori, Cristian Horj, agent de Poliţie Rutieră, Petre Chiriţă, agent de Investigaţii Criminale şi Niculai Bizău, agent de Ordine Publică, toţi din cadrul Poliţiei Oraşului Vişeu de Sus, au fost trimişi în 30 iulie în judecată pentru fapte de corupţie, favorizarea infractorului şi fals. Procurorii susţin în actul de acuzare că poliţiştii i-ar fi ajutat pe 15 infractori din zona Vişeu de Sus - Moisei să scape basma curată în câteva zeci de dosare pentru fapte comise în perioada 2006 - 2009. Lui Petre Chiriţă, agent în cadrul Compartimentului de Investigaţii Criminale, i se retrăsese avizul de lucrător de Poliţie Judiciară încă dinainte de începerea cercetărilor. În ciuda acestui fapt, el „ancheta" în continuare dosarele pe care le avea în lucru.

Cereau bani şi bunuri

În schimbul soluţionării favorabile a dosarelor în care cei 15 erau cercetaţi, poliţiştii ar fi pretins şi primit sume de bani şi foloase materiale. Potrivit anchetatorilor, cei trei poliţişti din Vişeu ar fi dezvoltat de-a lungul anilor „o relaţie de prietenie" cu infractorii, ceea ce explică faptul că mulţi dintre ei nu au fost ajunşi „ de braţul lung al legii". Printre „atenţiile" preferate de către poliţişti, se numărau - potrivit acuzării - sume frecvente de bani, de cele mai multe ori în valută, mese festive la care participau pentru păstrarea şi confirmarea „relaţiei de prietenie", material lemnos, băuturi fine. Cei 15 interlopi  se cunoşteau între ei şi erau de notorietate în Maramureşul Istoric. Ei se foloseau de „renumele" câştigat pentru a-i obliga pe unii oameni să le suporte toanele, siguri fiind că sunt ocrotiţi de poliţişti, indiferent de gravitatea faptelor comise.

Doi ani de anchetă

Cercetările au fost începute în vara anului 2008, după un autodenunţ. Unul dintre cei 15 „cotizanţi" s-a săturat să mai facă plocoane către cei trei poliţişti şi a sesizat Direcţia Generală Anticorupţie (DGA). Odată intraţi pe fir, poliţiştii de la DGA au extins cercetările şi faţă de alţi autori şi alte fapte. Ancheta a durat doi ani, timp în care poliţiştii DGA şi, mai apoi, procurorii anticorupţie au audiat zeci de martori, strângând un metru liniar de dosare pentru probaţiune. Anchetatorii au realizat mai multe percheziţii, inclusiv la sediul Poliţiei Vişeu de Sus, unde au găsit probe utile la dosar. La domiciliile inculpaţilor s-au găsit cagule, arme albe, dar şi stupefiante, respectiv cocaină.

Cei mai mulţi dintre cei 18 inculpaţi din dosar au fost arestaţi preventiv în timpul anchetei. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă până la 15 ani de detenţie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net