Fost funcţionar la Tribunalul Militar, trimis în judecată pentru mită

Ultima actualizare:

Potrivit unui comunicat al DNA, Florică Iordache, fost funcţionar în cadrul Biroului Arhivă - Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti, Gheorghe Loghin şi Carmen Marina Olescher, ambii foşti şefi de birou la Direcţia Generală de Muncă şi Protecţie Socială a Municipiului Bucureşti, membri ai Comisiei de aplicare a Decretului Lege (D.L.) 118/1990, sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi complicitate la înşelăciune, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în perioada 1998 - 2000, cei trei inculpaţi, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, au pretins sau acceptat în repetate rânduri diferite sume de bani sau bunuri, pentru a emite în fals documentele necesare ca 1.244 de persoane să beneficieze în mod nelegal de prevederile D.L. nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura militară instaurată în anul 1940 şi continuată de dictatura comunistă.

Acest act normativ stabilea pentru persoanele persecutate politic mai multe drepturi cu caracter reparatoriu (pensie specială, transport gratuit, asistenţă medicală gratuită, scutire de taxe şi impozite).

Astfel, Florică Iordache a primit de la 1.221 de persoane suma totală de 64.442 de lei (echivalentul a 22.848 euro), Gheorghe Loghin a primit de la 79 de persoane suma totală de 420 de lei iar Marina Carmen Olescher - suma totală de 1.560 de lei de la 290 beneficiari.

În această modalitate, Metrorex, RATB, Societatea Naţională de Transport Feroviar Călători, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Casa de Pensii şi Bugetul consolidat al statului (Direcţiile de impozite şi taxe locale) au fost prejudiciate cu suma totală de 1.387.918 de lei (echivalentul a 492.089 de euro), motiv pentru care, pe parcursul urmăririi penale, s-au iniţiat demersurile necesare în vederea recuperării prejudiciului cauzat instituţiilor statului.

Alături de cei trei inculpaţi trimişi în judecată, în acest dosar s-au efectuat acte de urmărire penală şi faţă de 1.244 de persoane care au beneficiat, în mod direct, ilegal, de pensii speciale, precum şi de alte beneficii (transport gratuit, asistenţă medicală gratuită, scutire de taxe şi impozite etc.) prevăzute în Decretul Lege nr. 118/1990.

Faţă de aceste persoane procurorii au dispus scoaterea de sub urmărirea penală şi aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ.

Cei trei inculpaţi au mai fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie într-un alt dosar, în cursul anului 2005.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucureşti.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net