Femeile, penalizate la pensie pentru concediu de creşterea copilului

Ultima actualizare:

Noul proiect de lege a pensiilor, cerută de FMI si Banca Mondială este gată să ia calea Parlamentului. Mihail Seitan, secretar de stat în Ministerul Muncii a declarat astăzi, după dezbaterea publică privind sistemul public de pensii că 80% dintre propunerile făcute de sindicalişti au fost incluse în proiectul de lege.

Printre amendamentele respinse se afla acela privind vârsta de pensionare la 63 de ani precum şi acela privind contribuţiile mamelor care se află în concediu de creştere a copilului.

În privinta vârstei de pensionare aceasta a fost stabilită la 65 de ani. Prin urmare, din 2015 vârsta de pensionare pentru femei şi stagiile complete de cotizare vor începe să crească cu trei luni pe an, pentru a egala vârsta de pensionare a bărbaţilor la 65 de ani, pâna în 2030.

Penalizate la pensie daca aleg să-şi ia concediu de maternitate

 Seitan a explicat raţiunea pentru care femeile care aleg să-şi ia concediu de creştere a copilului va fi penalizata la pensie. "Trebuie scoase toate măsurile sociale din legea pensiilor. Vorbim despre pensia publică pentru stagiu complet şi vârsta normala".

Restul, crede el, sunt lucruri ce se reglementeaza prin alte legi, în functie de politica sociala a guvernelor. Daca se doreste îmbunatatirea situatiei demografice, de exemplu, trebuie concepute politici sociale conexe. Oricum, mai spune Seitan, "nimeni în Europa nu da bani pentru ca femeile sa stea doi ani acasa si sa-si creasca copiii".

Sindicatele propuneau ca vârsta de pensionare în cazul femeilor sa poata fi redusa cu un an pentru fiecare copil nascut, dar nu mai mult de trei ani, iar nivelul contributiei în cazul celor care îsi întrerup activitatea pentru cresterea copilului sa fie mai mare, pentru ca în prezent pierd la pensie 5-7%. Aceste amendamente au fost respinse.

Creşterea pensiilor, în funcţie de inflaţie şi salariul mediu

Seitan a explicat ca pensiile vor fi indexate cu inflatia si vor reprezenta 50% din salariul mediu. Noul proiect de lege mai prevede înfiintarea unor organisme specializate, cu medici care sa tina de Ministerul Muncii si nu de Ministerul Sanatatii, care sa aprobe noile pensii de invaliditate si sa le verifice pe cele întocmite pâna acum.

Plafon maxim pentru contributia la asigurarile sociale

În cazul veniturilor foarte mari, contributiile la bugetul asigurarilor sociale vor fi limitate la suma cuvenita pentru echivalentul a sapte salarii medii pe economie.

Pentru sumele care depasesc acest plafon nu se vor plati contributii.  Legea îsi propune sa elimine toate pensiile speciale, în numar de aproximativ 230.000, dintre care 170.000 sunt platite pentru militari si cei care au lucrat în Ministerul de Interne. Toate aceste pensii speciale înseamna circa 1% din PIB, adica aproximativ un miliard de euro anual.

Potrivit acordului cu FMI, legea unitara a pensiilor publice trebuie sa fie votata de Parlament pâna la sfârsitul anului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net