Hugo Chavez a fost ucis de americani?

Ultima actualizare:

Sute de venezuelani îndureraţi au umplut străzile din centrul capitalei Caracas, plângând, îmbrăţişându-se şi strigând slogane de susţinere a liderului defunct. După ce a condus Venezuela cu mână de fier, timp de 14 ani, Hugo Chavez lasă ţara în stare de şoc şi în incertitudine.

"Am primit cea mai grea şi mai tragică informaţie pe care am putea-o anunţa poporului nostru.La ora 16.25 (22.55 ora României), astăzi 5 martie, a murit comandantul nostru preşedintele Hugo Chavez Frias, după ce a luptat doi ani împotriva bolii cu care a fost atacat de imperialiştii americani", a declarat cel pe care l-a desemnat ca succesor, Nicolas Maduro (50 de ani), fost şofer de autobuz.

Preşedintele a murit într-un spital cubanez. Anunţul decesului a survenit după ce studenţii au protestat mai multe săptămâni lângă clădirea Curţii Supreme cerând guvernului mai multe informaţii despre sănătatea acestuia. Ei au fost atacaţi în corturi de persoane mascate imediat după ce s-a aflat de moartea preşedintelui.

Lider charismatic, Chavez spunea încă din copilărie că va deveni conducătorul statului şi i-a reuşit. Inspirat de eroul naţional Simon Bolivar, el s-a dovedit un lider populist, un simbol al socialismului latino-american care arăta mereu că îşi iubeşte poporul şi luptă pentru binele său. Lasă însă moştenire o economie slăbită, producţie petrolieră stagnantă, şi insecuritate la nivele intolerabile, potrivit "Le Figaro".

Regretat de prietenii de la Hollywood

Sean Penn (52 de ani), actor: "Chavez a fost un mare erou, persoanele sărace de pe planetă au pierdut un campion".

Oliver Stone (66 de ani), regizor: "Detestat de reprezentanţii claselor sociale bogate, Hugo Chavez va rămâne pentru totdeauna în istorie".

Michael Moore (58 de ani), regizor: "Chavez a declarat că petrolul aparţine oamenilor şi l-a folosit pentru a elimina 75% din sărăcia extremă. Asta l-a făcut periculos. SUA a fost de acord cu un puci cu pentru a-l răsturna de la putere, deşi a fost ales în mod democratic".

Replici celebre ale preşedintelui venezuelan

Despre preşedintele Bush: "Ieri a venit diavolul aici. Chiar pe locul ăsta. Şi încă mai miroase a sulf".

Despre Barack Obama: "Domnule Obama, eşti un clovn. Un clovn".

Despre Condoleeza Rice: "Aminteşte-ţi de mine, fetiţă, sunt ca un arbore ţepos care înfloreşte pe câmpie... Nu te pune cu mine, fetiţo".

Despre politica externă: "Să salvăm rasa umană, să distrugem imperiul Statelor Unite!"

Despre capitalism: "Cine vrea să meargă în iad urmează capitalismul. Cine vrea să construiască Raiul aici devine socialist".

Despre alegerile prezidenţiale din SUA, din 2012: "Ar fi mai simplu pentru un măgar să treacă prin urechile acului, decât e pentru opoziţie să câştige alegerile".

Femeile din viaţa lui

1977-1987: Prima lui soţie a fost Nancy Colmenares, pe care a cunoscut-o la 23 de ani, şi i-a născut 3 copii: Rosa Virginia, Maria Gabriela şi Hugo Rafael1982-1992: politiciana Herma Marksman a fost amanta sa Între 1997-2004 a fost căsătorit cu jurnalista Marisabel Rodríguez, din căsnicie a rezultat fiica Rosinés2002-2005: relaţie cu stewardesa argentiniană Alicia Castro2005-relaţie cu Rosario "Rudy" Rodríguez de Lucía, miss Venezuela 19852007-relaţie cu Naomi Campbell

Hugo Chavez Frias 1954-2013

Iulie 28: se naşte Hugo Rafael Chavez Frias în Sabaneta, Venezuela1971-75: studii la Academia Venezuelană de Ştiinţe Miltare. Elaborează doctrina că militarii ar trebui să acţioneze împotriva politicienilor corupţi.1982: Înfiinţează Mişcarea Revoluţionară Bolivariană-200 (MBR-200)- celulă secretă în armată, inspirată de la vizionarul Simon Bolivar.1992: Este arestat după ce conduce puciul eşuat împotriva preşedintelui Carlos Perez1994: Iertat de preşedintele Rafael Caldera1997: Înfiinţează Mişcarea A cincea republică , promiţând reformă socială şi economică1998: Câştigă alegerile prezidenţiale cu 56% din voturi1998: Lansează Plan Bolivar-program de masă de asistenţă socială- adoptă o nouă constituţie, schimbă numele ţării în Republica Bolivariană Venezuela2000:Reales preşedinte. Treptat, plasează instituţiile de stat sub controlul său personal. Semnează afacerea petrol -pentru -medici cu Cuba2002: Supravieţuieşte unei tentative de puci2006: Reales preşedinte cu 63 la sută din voturi2009: Referendumul aboleşte limita de două mandate, permiţând lui Chavez să candideze la infinitIunie-iulie 2011: Urmează tratament anticancer în CubaOctombrie 2012: Câştigă al patrulea mandat ca preşedinte cu 55% din voturiDecembrie: Chavez se întoarce în Cuba pentru tratament împotriva cancerului, numindu-l vicepreşedinte pe Nicolas Maduro, aparent ca urmaşFebruarie 2013: Revine în Venezuela5 martie: Preşedintele Hugo Chavez moare la vârsta de 58 de ani, pierzând lunga bătălie cu cancerul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net