Biserici incendiate, în urma manifestaţiilor împotriva Charlie Hebdo

Ultima actualizare:
Aceasta este caricatura de pe coperta primului număr "Charlie Hebdo" de după atacul terorist
Aceasta este caricatura de pe coperta primului număr "Charlie Hebdo" de după atacul terorist

Trei biserici au fost incendiate sâmbătă la Niamey, din Nigerul, unde contestarea caricaturii lui Mahomed publicate de săptămânalul francez Charlie Hebdo se extinde în mai multe cartiere ale capitalei, inclusiv cel al catedralei, după o primă manifestaşie violentă sâmbătă dimineaţa, a constatat AFP.

Publicarea miercuri a unei caricaturi cu Profetul de către Charlie Hebdo a declanşat manifestaţii de furie în întreaga lume musulmană.

Aproximativ 100 de poliţişti antirevoltă, purtând căşti şi scuturi, protejau la ora locală 12.45 (13.45, ora României) Catedrala din Niamey. Protestatarii aruncau cu pietre în ei, a constatat un jurnalist AFP, care mai întâi a văzut două, apoi o a treia biserică incendiate.

Tineri înarmaţi cu bâte, bare de metal sau instrumete agricole defilau în mai multe cartiere ale capitalei, potrivit acestui crespondent.

Ambasada Franţei şi-a îndemnat cetăţenii "să evite orice ieşire".

Inscripţii contra ziariştilor de la Charlie Hebdo, pe un zid de la Centrul Cultural Francez din Gaza

Persoane necunoscute au acoperit în noaptea de vineri spre sâmbătă zidurile incintei Centrului Cultural Francez din Gaza cu inscripţii care ameninţă cu "iadul" jurnaliştii de la săptămânalul de satiră Charlie Hebdo, după publicarea unei noi caricaturi cu Profetul Mahomed, relatează AFP.

"Veţi ajunge în iad, jurnalişti francezi" şi "Totul, dar nu Profetul", se putea citi sâmbătă pe zidurile Centrului, în prezent închis, după ce a fost ţinta a două explozii revendicate de către islamişti.

O sursă de la Gaza, apropiată Centrului, s-a declarat "îngrijorată de acest act periculos", îndemnând poliţia să adopte "măsuri de securitate".

Poliţişti erau poziţionaţi sâmbătă dimineaţa în faţa porţii clădirii, nu ca înainte, dar şi pe artera vecină, a constatat un jurnalist AFP.

Nicio revendicare nu a fost anunţată pentru moment.

Proteste la Ambasada Franţei din Yemen

Zeci de persoane au manifestat sâmbătă dimineaţa în faţa Ambasadei Franţei din Sanaa, în semn de protest faţă de publicarea de către săptămânalul satiric Carlie Hebdo a unei caricaturi cu Profetul Mahomed, potrivit unui fotograf AFP.

În contextul în care măsurile de securitate au fost consolidate în zona Ambasadei Franţei, zeci de persoane au scandat "Pleacă, pleacă, ambasadorule!".

Ele agitau banderole pe care se putea citi mesaje ca "Îmi sacrific tatăl şi mama pentru Profet" sau "Armata lui Mahomed s-a trezit".

Noua copertă a revistei Charlie Hebdo a dat naştere unui val de proteste


    Aceasta este caricatura de pe coperta primului număr
Aceasta este caricatura de pe coperta primului număr

Publicarea miercuri a unei noi caricaturi cu Profetul de către Charlie Hebdo - ţinta pe 7 ianuarie a unui atac jihadist sângeros - a declanşat vineri manifestaţii de furie în toată lumea musulmană.

Aceste proteste au fost pătate de violenţe în Niger şi în Pakistan.

Patru persoane au fost ucise şi alte 45 rănite la Zinder, al doilea cel mai important oraş din Niger. Centrul Cultural Francez a fost incendiat, iar trei biserici devastate. Sâmbătă, tiruri cu gaze lacrimogene au avut loc contra manifestanţilor anit-Charlie Hebdo la Niamey.

La Karachi, în sudul Pakistanului, protestatari s-au confruntat cu poliţia, după ce au încercat să se apropie de Consulatul Franţei, iar un fotograf pakistanez de la Agence France-Presse (AFP) a fost rănit grav.

Statele Unite au condamnat vineri violenţele care au pătat aceste manifestaţii, reafirmând dreptul "universal" al presei de a publica liberă orice tip de informaţie, inclusiv caricaturi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net