Dezastrul de la Cernobîl ne va afecta alte câteva sute de ani

Ultima actualizare:
Cernobil
Cernobil

La aproape trei decenii de la cel mai mare accident nuclear din istoria omenirii, noi studii ştiinţifice arată că efectele exploziei reactorului de la Cernobîl au fost subestimate.

Adevărul anunţă că, potrivit noilor date, numărul animalelor din zona restricţionată, care înconjoară fosta centrală atomo-electrică, a scăzut dramatic, ceea ce înseamnă că radiocontaminarea ce a urmat exploziei a fost mult mai mare decât s-a crezut.

La un mare număr de porci din regiune a fost determinat un nivel ridicat de cesiu, iar în Ucraina şi Belarus a fost constatată creşterea frecvenţei cazurilor de cancer, mutaţii genetice (foto) şi maladii sanguine.

Cernobil
Cernobil

Toate acestea, spun oamenii de ştiinţă, ar fi în strânsă legătură cu dezastrul de la Cernobîl, care a cauzat o expunere prelungită a organismelor la doze reduse de radiaţii.

În opinia militanţilor împotriva folosirii energiei nucleare, aceste studii demonstrează că sănătatea locuitorilor din zonă va fi afectată grav pentru multe decenii, dacă nu chiar secole.

„Această problemă nu e una care dispare în câţiva ani, ci abia în decurs de câteva secole", spune, Rianne Teulel, reprezentant al organizaţiei ecologiste Greenpeace.

„Efectele no­­­­­­­ci­ve sunt mai grave decât cele estimate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi vor persista o lungă perioadă", arată Teulel.

Cernobil
Cernobil

Citeşte şi

Şarapova îşi aminteşte de Cernobîl: „Acel incident mi-a schimbat viaţa”

Ne paşte un  alt Cernobîl?

Panică în Rusia! Incendiile au ajuns la Cernobîl! VIDEO

Efectul Cernobîl? Cancerul la nervul optic a  transformat-o în monstru!

24 de ani de la Cernobîl: Cea mai mare catastrofă tehnologică din istorie

«Băieţelul meu e un monstru când îi scot hainele!»

În aprilie 1986, când unul dintre reactoarele centralei ucrainene a explodat, măsurătorile au indicat emisii radioactive de două sute de ori mai mare decât cea a bombelor atomice lansate de SUA asupra Ja­­­poniei, în august 1945.

Incendiul care a urmat a produs un uriaş nor radioactiv, care a dus la evacuarea a 350.000 de locuitori din regiune şi care, ulterior, s-a răspândit deasupra întregii Europe.

Cernobil
Cernobil

Cu toate că raportul unei comisii internaţionale, din 2006, menţionează nu­­mai 56 de decese în urma exploziei şi 4.000 de morţi apăruţi în perioada imediat următoare, experţii opinează că numărul real este mult mai mare.

În timp ce Agenţia Internaţională pentru Cercetări asupra Cancerului estimează la 16.000 numărul deceselor legate de dezastrul de la Cernobîl, Academia Ru­­să de Ştiinţe spune că în Ucraina şi Belarus au murit, din această cauză, 140.000 de persoane, iar în Rusia, 60.000. Comisia Naţională Ucraineană pentru Radioactivitate ridică la 500.000 numărul morţilor provocate de explozia reactorului nuclear.


    Cernobil
Cernobil

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net