Click! îţi spune ce nu ştiai despre RCA

Ultima actualizare:

Vezi şi:

Click! îţi calculează cel mai ieftin RCA pentru 2011!

RCA, la reducere şi în rate

An de coşmar  pentru şoferi

Valoarea despăgubirii

Trebuie să ştim că valoarea despăgubirii nu poate depăşi cuantumul pagubei, valoarea vehiculului la data producerii accidentului şi nici limita de despăgubire prevăzută în poliţa RCA. Valoarea maşinii se calculează ţinând cont de coeficienţii de uzură din norma RCA.

Să luăm cazul unui autoturism cu o valoare de nou de 10.000 €, achiziţionat la 1 ianuarie 2004, avariat de un terţ în luna decembrie 2010.

Dacă maşina se încadrează în starea de întreţinere medie (o medie de 15.000 km/an), se aplică un coeficient de uzură de 65%, rezultând o valoare la data producerii evenimentului de 3.500 €. Despăgubirea nu poate depăşi această valoare.

Cauzele despăgubirii reduse

Cu cât vechimea autovehiculului este mai mare sau starea de întreţinere mai proastă, cu atât despăgubirea va fi mai redusă.

Pentru o maşină cu o vechime de peste 10 ani, valoarea la data producerii accidentului în cazul unei stări de întreţinere medie este de 25% din valoarea de nou.

Dacă ea a costat de nou 10.000 €, vom primi 2.500 €. Mai mult, dacă maşina nu a fost întreţinută bine şi are o medie de peste 15.000 km/an, despăgubirea poate să ajungă chiar şi la 15% din valoarea de nou, deci 1.500 €.

Când se declară daună totală

Dacă cuantumul pagubei depăşeşte 75% din valoarea maşinii la data producerii accidentului, asigurătorul va declara dauna totală.

Când se declară daună totală, există două posibilităţi. În exemplul nostru, dacă maşina poate fi reparată şi se face dovada acestei stări de fapt, despăgubirea este limitată de valoarea autoturismului la data producerii evenimentului - vom primi maximum 3.500 €.

Dacă devizul de reparaţie indică 4.000 €, clientul trebuie să scoată din buzunar diferenţa de 500 €. Dacă nu doreşte acest lucru şi astfel decide să nu-şi repare maşina, păgubitul va beneficia de un tratament diferit.

În acest caz, cuantumul despăgubirii se va stabili inclusiv pe baza evaluării epavei şi nu va putea depăşi diferenţa dintre valoarea vehiculului la data producerii accidentului şi valoarea rămasă (epava). Valoarea epavei poate fi orice procentaj între 0,1% şi 25% din valoarea maşinii.

Dacă epava este valorificată cu 20% din valoarea autovehiculului (adică 20% din cei 3.500 €, rezultând 700 €), păgubitul va primi de la asigurător 2.800 €, adică diferenţa dintre 3.500 € (valoarea autovehiculului) şi 700 € (valoarea epavei).

Abateri de la termenul de reparaţie

În teorie, despăgubirea se plăteşte de către asigurătorul RCA în maximum 10 zile de la data depunerii ultimului document la dosar. În practică, există o serie de abateri de la acest termen.

Pe de-o parte trebuie să ne conformăm unor programe reduse de lucru cu publicul. De asemenea, unii asigurători solicită prezenţa ambilor şoferi implicaţi în accident la deschiderea dosarului de daună, chiar dacă există o constatare efectuată la poliţie.

În acest caz trebuie să ştiţi că nu este necesară apariţia la centrul de daune al asigurătorului împreună cu şoferul vinovat.

Pretexte pentru întârziere

Te poţi trezi cu dosarul respins întrucât din documentele şi fotografiile depuse la dosar rezultă faptul că avariile s-ar fi produs în alte împrejurări.

Trebuie să ştiţi însă că astfel de întârzieri pot fi dejucate. Companiile pot efectua investigaţii timp de trei luni de la data avizării daunei însă au obligaţia să comunice în scris acest lucru în termen de maximum 10 zile de la data producerii accidentului. Dacă nu aţi primit o astfel de înştiinţare în termenul prevăzut, întârzierile nu au temei.

Ce trebuie făcut după producerea daunei

Dacă aţi suferit prejudicii în urma unui accident produs de către conducătorul unui autovehicul asigurat, trebuie să ştiţi că asigurătorul respectiv are obligaţia de a vă despăgubi, în formă bănească, pentru pagube. Alexandra Popa, specialistul Click!, ne spune ce care sunt paşii de urmat pentru a nu lua ţeapă cu RCA.

Pentru evenimentele în care au fost implicate două vehicule din care au rezultat numai prejudicii materiale, avizarea societăţilor din domeniul asigurărilor se poate face şi în baza formularului Constatare amiabilă de accident.

Utilizarea formularului se realizează de către cei doi conducători, numai atunci când există un acord comun de voinţă.

La completarea acestui formular, se impune mare atenţie la înregistrarea corectă a tuturor rubricilor din conţinut. Vinovaţia se stabileşte de catre asigurător, pe baza descrierii exacte a evenimentului.

Dacă dv. sunteţi cel păgubit, trebuie să vă adresaţi asigurătorului celui care este vinovat de producerea daunei, cu procesul-verbal de constatare de la poliţie sau, după caz, cu exemplarul formularului ”Constatare amiabilă”. 

În situaţia în care cel vinovat de producerea daunei nu deţine o asigurare obligatorie RCA valabilă la data producerii accidentului, vă recomandăm să vă adresaţi Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii (e-mail: office@fpvs.ro). Din acest fond se acordă despăgubiri terţului prejudiciat printr-un accident auto în care autovehiculul, respectiv tramvaiul, nu este asigurat RCA sau, în cazul în care autorul a rămas neidentificat (caz în care fondul acoperă numai vătămările corporale).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net