Ciupercile au ucis trei persoane în Satu Mare

Ultima actualizare:

Şapte sătmăreni au ajuns în ultimele cinci zile la spital intoxicaţi cu ciuperci otrăvitoare. Două fetiţe de 10 respectiv 13 ani şi bunicul lor de 71 de ani au murit. Gabriela Cristina Şomogyi din Tăşnad şi verişoara ei din satul Becheni au murit la Clinica de Pediatrie II din Cluj, iar bunicul lor, Francisc Şomogyi, s-a stins din viaţă luni noaptea, după ce a fost internat în stare gravă la secţia de Reanimare a Spitalului din Satu Mare. Bunica fetiţei, Ema Şomogyi, de 68 de ani este şi acum internată în spital în stare gravă.

Au confundat crăiţele cu bureţii viperei„Bărbatul de 71 de ani a făcut insuficienţă hepatică. Era în stare gravă. Şi soţia acestuia a fost transferată pe secţia de Reanimare, iar rezultatele analizelor nu sunt deloc îmbucurătoare. Se pare că aceştia au confundat “crăiţele” cu “amanita phaloides”, o ciupercă extrem de otrăvitoare cunoscută în popor ca buretele viperei şi care are o toxicitate mortală“, a declarat Constantin Demian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean. Localnicii din comuna Săuca sunt şocaţi de tragedia vecinilor lor din familia Şomogyi. „Am auzit de întâmplare. Suntem şocaţi. Fetiţele au venit în vacanţă la bunici şi din câte am înţeles s-au dus vineri la cules de ciuperci în pădure. Era o familie foarte cumsecade. Bătrânul a fost îngropat astăzi“, a declarat Marian Gheorghe, primarul comunei Săuca.

Ciuperci culese de pe marginea drumuluiAlte trei persoane, o fetiţă de cinci ani şi bunicii ei, de 60, respectiv 68 de ani, au ajuns marţi seara la spital tot din această cauză. Aceştia au mâncat ciuperci cumpărate de pe marginea drumului de la Mujdeni. „Copila este la Cluj împreună cu bunica sa, iar bărbatul este internat pe secţia de Gastroenterologie. Nici analizele acestuia nu sunt deloc bune. Este supărat din cauza nepoatei şi susţine că o viaţă întreagă a mâncat ciuperci din pădure, dar că nu se aştepta la aşa ceva“, a mai precizat Constantin Demian.

Medicii sătmăreni atenţionează asupra toxicităţii ciupercilor şi le recomandă oamenilor să evite să cumpere din pieţe sau de pe marginea drumului. „Există un risc foarte mare de a confunda ciupercile otrăvitoare de cele sănătoase. Otrava din aceste ciuperci blochează activităţile rinichilor şi a ficatului. Cele două organe nu îşi mai pot îndeplini normal funcţiile. Chiar şi în cazul în care o persoană îşi revine, ea va fi pe viaţă legată de dializa hepatică“, a declarat medical Cristian Rusu, directorul medical al Spitalului Judeţean Satu Mare.

Cifre: 7 sătmăreni au căzut victime ciupercilor otrăvitoare

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net