Cei trei turişti blocaţi într-o peşteră din Apuseni au fost salvaţi! UPDATE

Ultima actualizare:

    Peştera Huda lui Papară din comuna Sălciua
Peştera Huda lui Papară din comuna Sălciua

Trei bărbaţi sunt izolaţi de aseară în Peştera Huda lui Papară, din comuna Sălciua. Aceştia vizitau peştera, dar din cauza ploilor, au rămas izolaţi. Turiştii nu au fost găsiţi încă de echipele de salvare.

UPDATE ora 13.40: Cei trei bărbaţi rămaşi izolaţi în Peştera Huda lui Papară au fost găsiţi. „Cei trei bărbaţi au fost scoşi la suprafaţă. Sunt în siguranţă. Acum sunt consultaţi şi li se acordă primul ajutor", a spus Cornel Oprişa, de la ISU Alba.

Au fost izolaţi în peşteră mai bine de 15 ore, Marius Cigher, coordonatorul Clubului de Turism Speogeoda din cadrul Universităţii Dimitrie Cantemir din Târgu Mureş, topograful Marian Mihalache şi studentul Cristian Graur, de asemenea membrii ai clubului Speogeoda.

UPDATE ora 12.40: Cei trei bărbaţi au fost găsiţi de către echipajele salvamont în jurul orei 12.30.„Aceştia au fost găsiţi în apropierea Sălii Minunilor, la o adâncime de aproximativ 400-500 de metri. Sunt bine, le-au fost puse tuburi de oxigen pentru a putea respira normal, vin spre gura peşterii", a declarat Cornel Oprişa, prim adjunct al inspectorului şef al ISU Alba, prezent la faţa locului.

Reprezentantul ISU a precizat că la ieşire vor fi aşteptaţi de o ambulanţă.

UPDATE ora 10.50: Cei trei bărbaţi sunt din Târgu Mureş. Sunt izolaţi în peşteră un student de 23 de ani, un profesor universitar de 34 de ani şi un topograf de 51 de ani. Aceştia sunt de la Facultatea de Geografie, din cadrul Universităţii Dimitrie Cantemir din Târgu Mureş.

"Intervenţia este foarte dificilă, se face doar cu mijloace specifice. Din cauza debitului mare de apă, accesul în peşteră este dificil. S-a intervenit cu zece echipaje, acum sunt înăuntru trei echipaje“, a spus Cornel Oprişa, prim adjunct al inspectorului şef  al ISU Alba, prezent la faţa locului.

Acesta a precizat că urmează să sosească şi salvamontişti de la Bihor şi Arad pentru a-i ajuta în căutări.

Cei trei bărbaţi dispăruţi fac parte dintr-un grud de zece persoane care desfăşurau în zonă o cercetare. Un al patrulea bărbat a reuşit să se salveze. 

UPDATE ora 10.00: Pentru găsirea turiştilor au intervenit pe tot parcursul nopţii un număr ridicat de persoane: din judeţul Alba - ISU Alba - 2 ofiţeri şi 6 subofiţeri cu 2 autospeciale şi 1 cort; Salvamont Alba cu 11 salvatori montani; Poliţia Oraşului Baia de Arieş cu 5 poliţişti; din judeţul Cluj – ISU Cluj – 1 subofiţer, 1 maşină medicală de urgenţă; Salvaspeo Cluj cu 9 salvatori montani şi din judeţul Bihor – Salvaspeo Bihor cu 8 salvatori montani; 2 ambulanţe.

"Vor acorda sprijin Salvaspeo Arad şi Hunedoara, iar la nevoie se va deplasa o ambulanţă SMURD cu medic de urgenţe de la ISU Cluj. Cooperarea şi coordonarea forţelor angrenate la faţa locului este asigurată de lt.col. Oprişa Cornel prim adjunct al inspectorului şef al ISU Alba şi specialişti Salvaspeo“, a afrimat Alina Bălaş.

"Am fost informaţi aseară în jurul orei 22.45. Se pare că au rămas izolaţi în peşteră din cauza apelor care au crescut în urma ploii abundente de ieri. Din păcate cei trei bărbaţi nu au fost găsiţi încă", a spus Alina Bălaş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba.

Angajaţii instituţiei continuă căutările şi speră să îi găsească pe turişti cât mai repede posibil.

Peştera Huda lui Papară este cea mai lungă, cea mai denivelată şi cea mai dificilă din Munţii Trascăului.

De asemenea, are cel mai lung curs subteran de apă, cu cel mai mare debit şi cu cea mai mare cascadă. În urma cercetărilor realizate de speologi s-a stabilit că peştera deţine şi cea mai mare colonie de lilieci din Europa.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
sorina pintea jpeg
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net