Ce trebuie să ştii despre concediu

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Află care sunt drepturile tale ca salariat. Mihai Mereuţă, specialistul Click!, ne spune în ce condiţii putem beneficia de concediul de odihnă.

Criza a făcut ca mulţi angajaţi să aibă parte nu numai de reduceri de salariu dar şi de presiuni pentru a renunţa la concediul de odihnă.

Potrivit dispoziţiilor art. 139 - 145 din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii, modificată şi completată, dreptul la concediul de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.

simeon stalpnicul png

Dreptul la concediul de odihnă anual nu formează obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.

Sărbătorile nu sunt incluse în concediu

Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare (21 zile lucrătoare potrivit dispoziţiilor Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional pe Anii 2007-2010).

Durata efectivă a concediului de odihnă anual care se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic. Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

Concediul nu se acordă retroactiv

Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. Prin excepţie, efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.

Angajatorul este obligat să acorde concediu până la sfârşitul anului următor tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.

Compensarea în bani a concediului neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net