Se strânge lațul! Oprea, urmărit penal pentru moartea polițistului Gigină

gabriel_oprea.jpg

gabriel oprea senator decizie coloana
Gabriel Oprea e acuzat că a folosit abuziv coloanele oficiale

Fostul vicepremier Gabrie Oprea trebuie să deconteze nota de plată pentru moartea polițistului Bogdan Gigină. Procurorii DNA au cerut joi, 1 septembrie, aviz pentru începerea urmăririi penale față de Gabriel Oprea, sub acuzația de ucidere din culpă. Polițistul Bogdan Gigină a murit în timp ce îl escorta pe fostul vicepremier.

În seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19, polițistul Bogdan Gigină și-a pierdut viața într-un accident de circulație. Acesta făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire al ministrului de interne Gabriel Oprea, dispozitiv asigurat de Brigada de Poliție Rutieră din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București. La momentul producerii accidentului, ministrul se deplasa către locuința sa din cartierul Cotroceni.

gigina8678989.jpg

Bogdan Cosmin Gigină

Procurorii, citați de Hotnews, afirmă că probele de care dispun indică faptul că, "încălcând dispozițiile legale care reglementează însoțirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoțire cu echipaje de poliție rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliție rutieră (un agent și un ofițer de poliție rutieră), cât și dintr-o motocicletă a poliției rutiere".
Astfel, au fost desemnați polițiști care aveau atribuții exclusive de însoțire a ministrului, într-o structură permanentă care presupunea asigurarea concomitentă a trei polițiști pentru fiecare post (două schimburi și o rezervă).
Din analiza documentelor, rezultă că ministrul Gabriel Oprea realiza în medie aproximativ cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoțit de echipaje ale poliției rutiere. Numărul total al acestor misiuni este de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeași perioadă pentru însoțirea președintelui României și de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptățiți la însoțire permanentă conform prevederilor legale.

Gabriel Oprea dicta viteza de deplasare în trafic

În seara de 20 octombrie 2015, când s-a produs accidentul, dispozitivul a fost format din 27 de polițiști aflați în intersecțiile de pe traseu.
Potrivit procurorilor, Oprea este cel care a determinat, prin încălcarea dispozițiilor legale, prezența victimei Gigină Bogdan-Cosmin ca motociclist într-o coloană oficială, împrejurare în care acesta a decedat. În ceea ce privește cauza accidentului de circulație, constând în viteza de deplasare (84 de km/h) și neadaptarea acesteia la condițiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de interne Oprea Gabriel.


Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinației și a momentului precis la care aceasta trebuia să ajungă la destinație.
Dupa ajungerea coloanei în intersecția străzii Știrbei Vodă cu Calea Plevnei, victima Gigină Bogdan-Cosmin a accelerat către următoarea intersecție, cea cu Splaiul Independenței, împrejurare în care s-a produs accidentul soldat cu decesul acestuia.
 
Loading...
 
 

Citește și

 • gabriel oprea senator decizie coloana

  O serie de interceptări din dosarul lui Gabriel Oprea arată felul în care a fost cumpărată maşina de lux pentru ministru, dar şi relaţiile cu subordonaţii din minister.

 • gabriel oprea

  La aproape o săptămână de la accidentul în care polițistul care deschidea coloana oficială a vicepremierului a murit, Gabriel Oprea explică de ce n-a făcut declarații publice. Uite cum se eschivează și cum încearcă să pară „ministrul-om”, așa cum îi place să i se spună!

 • traian basescu accident romexpo femeie

  Au trecut nouă ani de când o mașină din coloana oficială a președintelui Traian Băsescu a lovit o femeie, în curtea Romexpo, din Capitală. Reacția șefului statului de atunci a fost, însă, total diferită față de cea a vicepremierului Gabriel Oprea, căruia nu i-a păsat de polițistul care a murit în timp ce-i deschidea lui calea prin oraș.

 • gabriel oprea general ministru vicepremier

  A lucrat toată viața la stat. Cel mai mare salariul îl are acum, când Gabriel Oprea este vicepremier, ministru și deputat: 8.552 lei pe lună. Însă generalul cu patru stele are opt case și mulți bani în cont.