RADET face abia acum reparaţii în Capitală: "20 de zile fără căldură"

Ultima actualizare:

    Vasile Arsenie verifică în fiecare dimineaţă caloriferele, în speranţa că Radet va da drumul la căldură mai devreme decât a anunţatFoto: Sever Gheorghe
Vasile Arsenie verifică în fiecare dimineaţă caloriferele, în speranţa că Radet va da drumul la căldură mai devreme decât a anunţatFoto: Sever Gheorghe

Situaţie halucinantă în Capitală. Autorităţile locale din cel mai mare oraş al ţării au început acum lucrări de înlocuire a ţevilor de termoficare învechite. Sute de familii care locuiesc în zeci de blocuri în cartierul Aviaţiei vor avea caloriferele reci până în luna noiembrie. Iată cum arată viaţa lor la 18 grade în termometre.

Vasile Arsenie este vicepreşedinte al asociaţiei de proprietari din strada Zăgazului nr. 11, bloc 1I. Pentru el şi vecinii lui sezonul rece a început cum nu se poate mai prost: cu calorifere reci, care au transformat camerele în peşteri. După ce toată vara cei de la Radet n-au schimbat nici o ţeavă în cartierul lor, acum, în prag de iarnă, Regia a demarat o amplă lucrare de modernizare a reţelelor primare de termoficare. Sute de familii din Aviaţiei vor fi nevoite să se încălzească cu reşouri, aeroterme sau să reziste cu stoicism frigului de afară până la 2 noiembrie (20 de zile).

33 de blocuri din zona Aviaţiei sunt în şantier, deşi iarna bate la uşă
33 de blocuri din zona Aviaţiei sunt în şantier, deşi iarna bate la uşă

„E inexplicabil de ce au început acum o lucrare de modernizare a reţelei. Oamenii au dreptul la căldură, dar nu pot primi din cauza politicii greu de înţeles a celor de la primărie şi Radet. Aici sunt familii cu copii mici care au pornit aerotermele şi bătrâni care folosesc aragazul pentru a-şi încălzi toată casa”, ne spune bărbatul de 68 de ani, care luptă cu frigul făcând sport.

Dimineaţa execută 20 de flotări şi 20 de genuflexiuni pentru a-şi dezmorţi muşchii. Ieri, la prânz, a deschis geamurile în toată casa pentru a capta cele câteva raze de soare care s-au iţit pe cer.

În apartamentul lui erau 18 grade, afară 20. Către seară se baricadează în micuţa bucătărie de la bloc, unde se tratează cu un ceai fierbinte ori cu o ciorbă făcută de soţie. Noaptea doarme cu o bluză peste pijama şi cu fes pe cap şi se roagă ca dimineaţa să vină repede, dacă se poate cu temperaturi rezonabile. La polul opus sunt locatarii unor blocuri situate la câteva străzi distanţă.

Ca mai toţi bucureştenii, ei au căldură în calorifere, ce-i drept cu porţia, deşi şi-ar fi dorit ca administraţia să amâne momentul furnizării agentului termic. „Nu e aşa de frig afară acum, ca să dea drumul la căldură. Prea devreme au început cu încălzirea şi mi-e teamă că la sfârşit de lună vor veni facturi pe care nu le vom putea plăti”, ne spune Eugenia Simion, o pensionară de 71 de ani.

Radet e în colaps, Guvernul nu dă ajutoare

Primarul Capitalei, Dan Ştefănel Marin, spera marţi la un ajutor pentru încălzire de 300 milioane lei de la Guvern. Ieri, premierul Victor Ponta a spus că e exclus ca Executivul să mai dea pomeni administraţiilor locale. “Toate oraşele care au nevoie de sprijin pentru încălzire vor putea să se împrumute din Trezorerie”, a afirmat premierul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
percheziileadevarul png
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net