Primăria Generală va consolida 200 de clădiri vechi cu risc seismic ridicat

imobil-blanari-inainte-consolidare.jpg

Imobilul din strada Blanari, construit la sfarșitul secolului al XIX-lea, asa cum arata inainte de refacerea lui
Imobilul din strada Blănari, construit la sfârșitul secolului al XIX-lea, așa cum arăta înainte de refacerea lui
Foto: facebook.com/Gabriela Firea

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a transmis luni, 6 ianuarie, pe o rețea de socializare, că municipalitatea are incluse în programul de reducere a riscului seismic peste 200 de clădiri. Mai mult, edilul anunță că a fost finalizată consolidarea clădirilor de pe Strada Blănari nr. 6-8, în urma unei investiții de 4,5 milioane de lei.

La începutul anului 2018 au fost demarate primele lucrări în cazul celor 4 imobile, clasate de monument-istoric, din Strada Blănari din zona Centrului Vechi. La nr. 2, 6, 8 și 10, mai erau doar urme ale unor clădiri construite acum peste 130 de ani. Toate se aflau într-un stadiu avansat de degradare și erau un pericol real pentru trecători. Imobilul din Strada Blănari nr. 10 a fost consolidat în doar 9 luni de la începerea lucrărilor, nu în 36 de luni așa cum era prevăzut termenul în contractual inițial. În curând, tot acest ansamblu de clădiri va reveni la strălucirea de altădată”, a scris edilul Capitalei pe pagina de Facebook. De asemenea, există proiecte pentru alte trei clădiri de pe aceeași stradă, a completat Gabriela Firea, care anunță că a fost finalizată consolidarea clădirilor de pe Strada Blănari nr. 6-8, în urma unei investiții de 4,5 milioane de lei.

imobil-blanari-reabilitat.jpg

Unul dintre imobilele de pe strada Blanari, așa cum arata acum, dupa consolidarea facuta de Primaria Generala
Unul dintre imobilele de pe strada Blănari, așa cum arată după consolidarea făcută de Primăria Generală
Foto: facebook.com/Gabriela Firea

Refacerea imobilelor de pe Blănari 6-8, a costat 4,5 milioane de lei

În acest moment, sunt în lucru ultimele finisaje în interior. În cazul imobilului Blănari nr. 6, a fost nevoie de reconstrucție încă de la nivelul subsolului, arată sursa citată. Clădirea, construită în anul 1884, a fost grav afectată în anul 2013 de prăbușirea unei părți din imobilul vecin. “La momentul începerii lucrărilor de consolidare, clădirea mai avea doar o bucată din fațadă și aceea îngropată. A fost refăcută infrastructura clădirii, structura de rezistență și toată partea de arhitectură. Imobilul din strada Blănari nr. 8, ridicat în anul 1884, era într-un stadiu avansat de degradare. A fost nevoie ca partea din spate să fie demolată și reconstruită”, precizează Gabriela Firea. În acest moment, toate eforturile sunt concentrate pe finalizarea consolidării imobilului din strada Blănari nr. 2. La începerea lucrărilor, clădirea era partial prăbușită și un adevărat focar de infecție. Pentru a putea conserva rămășițele clădirii, muncitorii au fost nevoiți să scoată, la mână, sute de tone de gunoaie din subsol și curtea interioară. “În primă fază, au fost realizate lucrări de punere în siguranță, au fost demolați pereții care erau în pericol iminent de prăbușire și au fost realizate turnări de beton pentru rigidizarea clădirii. Până acum, a fost finalizată consolidarea la nivelul subsolului și a etajul întâi. Acum se lucrează la placa peste etajul al doilea, în partea din față a clădirii. Pentru acest proiect, au fost alocate fonduri de peste 5,4 milioane de lei”, spune Firea.Totodată, edilul Capitalei anunță că Primăria Generală are incluse în programul de reducere a riscului seismic peste 200 de clădiri, ceea ce înseamnă peste jumătate din cele 349 de clădiri încadrate în clasa de risc seismic 1.

Loading...

Citește și

  • Strada Lipscani, vazuta dinspre piateta cu statuia Lupoaicei si avand in dreapta cladirea imobilului de la numarul 75, ce va fi reconstruit, acoperit de foliile primariei

    Lipscaniul este, de secole, coloana vertebrală a zonei pe care o numim Centrul Vechi. Zona cuprinde clădiri vechi, dar pline de istorie, multe dintre ele, din păcate, abia mai rezistând „în picioare”, neglijate de administrațiile locale vreme de 30 de ani sau neputând fi consolidate sau renovate din cauza situației juridice neclare. De curând, două dintre clădiri, cele din Lipscani nr.70 și 75 au intrat într-un proces de demolare, ce va fi urmat de reconstrucția lor conform planurilor originale. Totul, pentru 5,7 milioane de lei, adică 1,2 milioane de euro, bani proveniți de la Primăria Generală a Capitalei.

  • gabriela firea

    Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea a făcut un anunţ important în cadrul Forumului Wine and Street care a avut loc vineri, 20 aprilie, la Palatul Parlamentului. Aceasta a a anunţat faptul că Centrul Vechi al Bucureştiului se va extinde cu nu mai puţin de 50 de străzi. Mai mult decât atât, ea a sublniat faptul că Centrul Vechi al Capitalei va funcţiona potrivit unui nou regulament.

  • Familia şi cariera îi aduc numai bucurii, însă cu afacerile Mugur Mihăescu mai are şi bătăi de cap. Totuşi, şi aici ştie să păstreze echilibrul: după ce la finalul verii a închis clubul “The Tube”, din Centrul Vechi, umoristul de la “Vacanţa Mare” şi-a canalizat energia şi banii către pub-ul “St. Patrick”, pe care l-a inaugurat în 2009.

  • Cladirea Cafenelei Vechi rezista de aproape 240 de ani, dar in prezent sta cu usile inchise in lipsa unui intreprinzator capabil sa-i puna istoria in valoare

    Azi, poate să pară o banalitate să bei o cafea. Însă până spre mijlocul secolului 17, așa băutură nu se pomenea în Țara Românească. Și nici în Europa. Dar și când a pătruns la noi, i-a cucerit pe toți, Așa se face că prima cafenea a fost deschisă în București înainte de a apărea în Paris sauViena , în 1667. Dar a dispărut în timp. Însă clădirea ce adăpostea Cafeneaua Veche, deschisă la 1781, mai dăinuie și azi, la capătul străzii Covaci, spre Piața Sf. Anton, rămânând cunoscută drept cea mai veche cafenea atestată din Capitală.

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1