Preot, despre reacția la incendiul din Colectiv: E nerușinat și josnic

colectiv_artificii.jpg

incendiu club colectiv
Așa arăta scena din clubul Colectiv cu câteva momente înainte de incendiul fatal
foto: arhiva personală

Incendiul de vineri, 30 octombrie, din clubul bucureștean Colectiv, în urma căruia 30 de tineri și-au piedut viața, iar alți 137 au fost internați în spital, a provocat reacții șocante din partea mai multor reprezentanți ai Bisericii. Mitropolitul Banatului, de pildă, a arătat cu degetul spre sărbătoarea de Halloween. Au fost însă și voci care au criticat asemenea declarații. ”Este un comportament nerușinat și josnic”, a spus părintele Vlad Andrei Cruciatu, de la Parohia „Sf. Parascheva” Bogdănești.

Reacția părintelui Vlad Andrei Cruciatu vine în contextul în care pe rețelele de socializare circulă mai multe opinii critice la adresa celor care erau prezenți vineri seară în clubul Colectiv pentru lansarea albumului unei trupe rock.

”Ultimele evenimente, oricât de tragice ca dimensiuni ar fi, nu mă pot întrista mai mult decât atitudinea unor creștini ortodocși, și nu numai. Batjocoresc fără nici un pic de rușine moartea groaznică a unor oameni. Indiferent cine ar fi acei oameni, ce au făcut, un bun creștin nu se poate bucura grotesc de moartea unor ființe, unor creații ale Domnului. Nu știu acum cine-s mai răi, cei care-și pun măști cu demoni, ori cei care se comportă ca niște demoni, tot având pe Dumnezeu în cuvinte.

Cine-s mai răi? Cei ce sărbătoresc Halloween-ul sau cei aruncă cu dispreț și batjocoră în moartea unor oameni, profitând de tragedie să-și exprime propriile idei. Indiferent pentru ce militezi, astăzi trebuie să învățăm să ne apropiem aproapele, să fim oameni, înainte de toate. Este un comportament nerușinat și josnic! Să ne rugăm pentru cei plecați dintre noi, nu să-i judecăm noi, pământenii!”, a scris părintele Vlad Andrei Cruciatu, de la Parohia „Sf. Parascheva” Bogdănești pe contul său de Facebook.

vlad_andrei_cruciatu.jpg

incendiu club colectiv
Părintele Vlad Andrei Cruciatu a criticat reacțiile mai multor reprezentanți ai Bisericii în fața tragediei din clubul Colectiv
foto: arhiva personală

 

La o zi după tragedia din clubul Colectiv, mitropolitul Banatului arata cu degetul spre sărăbătoarea de Halloween.

„Nouă nu ne este dat a-i judeca pe acei tineri. Pe noi, cei care suntem părinţii lor, ar trebui să ne judecăm pentru a vedea dacă am făcut tot ce este posibil pentru ca ei să nu îşi petreacă timpul într-o asemenea locaţie. Se spune că trupa aceea, care îşi lansa albumul avea una din melodii Ziua în care voi muri. Nu putem vorbi de nişte tineri care nu credeau în Dumnezeu.

Erau oameni care aveau dimensiunea morţii şi a vieţii de dincolo, dar cred că dincolo de elementele acestea materiale şi arhitectonice în care s-a petrecut tragedia, se vede şi efectul sărbătorilor acestea, care nu sunt în tradiţia noastră românească. Nu cred că la Sărbătorile noastre de Crăciun, de Paşte de Sfânta Marie se întâmplă asemenea lucruri. Eu cred că trebuie să le arătăm tinerilor ce să aleagă, din ce flori să culeagă polenul acesta al veşniciei. Eu nu îi învinuiesc pe ei, ci mă învinuiesc pe mine pentru că eu sunt acela care nu i-am luat întodeauna de mână să îi duc pe calea Raiului”, a declarat ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului.

Vineri, 30 octombrie, un incendiu puternic a izbucnit în clubul Colectiv din Capitală în jurul orelor 22.20. Buretele care a fost folosit la izolarea fonică a clubului s-a aprins de la una din artificiile folosite de organizatorii evenimentului de lansare a celui mai recent album al trupei Goodbye to Gravity.

Focul s-a întins în câteva secunde, iar cei aproape 500 de spectatori au fost prinși ca într-o capcană. Clubul avea o singură ușă de acces liberă, celalaltă ieșire fiind blocată cu un perete de boxe. 27 de morți a fost bilanțul tragediei până sâmbătă dimineață, însă numărul victimelor a crescut la 30 după ce trei tinere au pierdut lupta pentru viață pe patul de spital. Conform primelor date ale autopsiei, victimele au murit intoxicate cu monoxid de carbon și alte gaze toxice. Alte 137 de persoane sunt acum internate în spitalele din București, cu arsuri și intoxicații. Dintre acestea, 80 sunt în stare critică și foarte gravă.

Iată primele imagini de la locul tragediei

 • incendiu explozie tragedie club colectiv
  În jur de 200 de persoane au fost rănite vineri (30 octombrie) în incendiul din club Colectiv
  foto: Mihai Caliu
 • incendiu explozie tragedie club colectiv
  Clubul avea o singură ieșire, lucru care a dus la agravarea situației
  foto: Mihai Caliu
 • incendiu explozie tragedie club colectiv
  Chiar și la zeci de minute după stingerea incendiului locul era încă înconjurat de fum
  foto: Mihai Caliu
 • incendiu explozie tragedie club colectiv
  46 de oameni au murit în incendiul din Club Colectiv
  foto: Mihai Caliu
 • incendiu explozie tragedie club control
  O altă tânără rănită în incendiu și-a pierdut viața
  foto: Mihai Călin
 • incendiu explozie tragedie club colectiv
  Un pacient a fost transferat în Austria
  foto: Mihai Caliu
 • incendiu explozie tragedie club control
  Dacă vrei să donezi sânge trebuie să știi dacă îndeplinești criteriile obligatorii
  foto: Mihai Călin
 • incendiu explozie tragedie club colectiv
  Secretarul de stat Raed Arafat și ministrul de Interne Gabriel Oprea au verificat dacă operațiunea de salvare se desfășoară în condiții optime
  foto: Mihai Călin
 • incendiu explozie tragedie club control
  Raed Arafat a făcut cele mai multe declarații în noaptea tragediei din clubul Colectiv
  foto: Mihai Călin
 • incendiu in club colectiv
  Incendiu în Club Colectiv: Se fac cercetări pentru omor calificat
  foto: Mihai Călin
 • incendiu explozie tragedie club control
  Câțiva martori ai incendiului, care au scăpat fără răni, au oferit primele declarații despre scenele groazei
  foto: Mihai Călin
 • incendiu explozie tragedie club control
  Martorii tragediei erau în stare de șoc
  foto: Mihai Călin
 • incendiu explozie tragedie club colectiv
  Medicii legiști susțin că toate cele 27 de persoane care și-au pierdut viața au fost identificate
  foto: Mihai Caliu
 • incendiu explozie tragedie club control
  Incendiul produs la 30 octombrie în clubul Colectiv din Capitală, cea mai mare tragedie de acest fel din Capitală
  foto: Mihai Caliu
 • incendiu explozie tragedie club colectiv
  Bilanţul tragediei din clubul Colectiv a ajuns la 53 de morţi, joi, 12 noiembrie
  foto: Mihai Căliu
 • incendiu explozie tragedie club colectiv
  59 de tineri şi-au pierdut viaţa în infernul din Colectiv
  foto: Mihai Caliu
 • Maximize

1/17
Loading...
 
 

Citește și

 • colectiv bucuresti

  Vineri (30 octombrie) un incendiu imens a izbucnit în clubul Colectiv din București, în urma căruia nu mai puțin de 27 de persoane au murit, iar peste 140 au fost rănite. Totul a început cu un concert la care au participat câteva sute de persoane.

 • incendiu colectiv

  O tragedie înfiorătoare a zguduit întreaga țară în noaptea de vineri (30 octombrie) spre sâmbătă (31 octombrie). Nu mai puțin de 30 de persoane au murit în urma izbucnirii unui incendiu la Club Colectiv din Capitală. Numai 146 de persoane au supraviețuit, iar în prezent se zbat între viață și moarte, internate la mai multe spitale din București.

 • alex plingu x factor incendiu

  Sute de oameni s-au luptat cu flăcările vineri seară (30 octombrie), când un incendiu imens a izbucnit la clubul Colectiv din Capitală. 27 de persoane au murit, iar alte 146 au fost rănite. Printre acestea se afla și un concurent X Factor, pe care tragedia l-a marcat pe viață.

 • incendiu in club colectiv

  Tragediile scot la iveală povești emoționante, așa stau în general lucrurile. Vineri seară (30 octombrie), au murit 27 de oameni la Club Colectiv, iar duminică dimineață (1 noiembrie) bilanțul a crescut la 29, în timp ce alți peste 140 rămân internați în spitale. Relatarea unui îndrăgostit a ajuns virală pe rețeaua de socializare Facebook.

 • incendiu club colectiv andrei galut

  Solistul trupei Goodbye to Gravity care concerta în Club Colectiv, vineri (30 octombrie), la momentul tragediei, se zbate între viață și moarte. Andrei Găluț se numără printre supraviețuitorii incendiului. Din păcate, starea artistului este destul de gravă, acesta fiind internat la spitalul Elias. Medicii sunt rezervați cu privire la evoluția acesteuia, momentan Andrei fiind intubat.

 • incendiu in club colectiv

  Tragedia de vineri noapte (30 octombrie) scoate la iveală poveștile cutremurătoare ale victimelor care au pierit în incendiul produs în Club Colectiv. Autoritățile nu au reușit să indentifice încă toate victimele. Familiile acestora au fost chemate sâmbătă (31 octombrie) la Institutul de Medicină Legală (IML). O femeie de serviciu, în vârstă de 38 de ani, care s-a dus la club în locul unei colege se află printre cei 27 de morți.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1