Planurile primarului Nicușor Dan pentru 2021: ”Companiile municipale sunt un dezastru public. Le vom închide”

Ultima actualizare:

    Primarul general Nicușor Dan a vorbit despre planurile pe care le are în 2021 cu Bucureștiulfoto: Arhivă
Primarul general Nicușor Dan a vorbit despre planurile pe care le are în 2021 cu Bucureștiulfoto: Arhivă

Primarul general Nicușor Dan și-a anunțat, astăzi, 14 ianuarie, planurile pe care le are pentru București în 2021. În primul rând, acesta a vorbit despre datoriile uriașe pe care Primăria Capitalei le are, dar și despre faptul că va închide companiile municipale, care ”sunt un dezastru”. Mai mult, a luat a rând toate domeniile și a explicat ce are de gând să facă.

Nicușor Dan a organizat astăzi o conferință de presă, pentru a le transmite bucureștenilor ce planuri are pentru ei, în acest an. Acesta a început prin a explica faptul că Primăria Capitalei are datorii curente în valoare de 2,5 miliarde de lei.

Primăria Capitalei are datorii curente de 2,5 miliare de lei

”Vreau să exemplific ce înseamnă 2,5 miliarde de lei. Însemană aproximativ cât a costat metroul din Drumul Taberei, podul de la Brăila peste Dunăre sau înseamnă 10.000 de apartamente. Toți banii ăștia, ar trebui să-i plătim acum. Aici ne-au dus floricele, și târgurile, și concertele și companiile municipale. Conturile instituției sunt blocate, proprite începând din luna auugst. Acesta este motivul pentru care, coform legii, nu putem plăti nici o lucrare de investiție. Sunt foarte empatic cu problemele multor oameni afectați de asta. Prelungirea Ghencea, de exemplu, sunt mulți oamenei care ne-au scris. Nu putem să continuăm lucrările aici până nu deblocăm această situație financiară și soluția la problemele financiare pe care le avem e una singură: avem nevoie de sprijinul Guvernului. Nu cerem bani, cerem în schimb ca datoria pe care o avem la ANAF, prin intermediul STB, să ne fie eșalonată începând cu 2022 și să ne fie ridicat plafonul de îndatorare, pentru ca, începând din 2021, investițiile să fie fiananțate exclusiv din fonduri europene și împrumuturi. În felul acesta, în cursului anului 2021, putem să absorbim datoria pe care o avem”, a declarat primarul general.

Dezbatere publică pentru bugetul Capitalei pe 2021

În ceea ce privește bugetul pe 2021, se va face o reală dezbatare publică. Începând de săptămâna viitoare, se va discuta cu directorii din Primărie și cu cei din instituțiile din subordine despre așteptările bugetare pe care le au. Cu mențiunea că se vor reduce cheltuielile pe care le fac. Apoi vor urma discuții cu primarii de sector, pentru a ști fiecare ce competențe are.

Nicușor Dan a vorbit și despre companiile municipale, pe care le-a numit ” un dezastru pentru Primăria Capitalei”.

”Vă dau niște exemple. Spații verzi plăteam 70 de milioane de lei în 2016, când nu aveam companii, în 2019 am plătit 100 de milioane lei. Cimitire de la 27 de milioane de lei, la 32 de milioane de ei, Dezinsecție, deratizare, dezinfecție: de la 7 milioane, la 13 milioane, aproape dublu. Nu mai spun cele Imobiliare, de Parking, care trebuiau să aducă mai mulți bani și nu au adus aproape deloc. Reafirm, și din partea mea, și din partea majorității din Consiliu General, voința de a desființa aceste companii municipale. Există întregul suport al executivului pentru desființarea companiilor”, a punctat edilul Bucureștiului.

Nicușor Dan: ”Va fi o îmbunătățire progresivă a situației pe încălzire”

În ceea ce privește Termoficarea fost semnat un contract de 300 de milioane de euro, printr-un alt program european de finanțare au fost incluși 200 de milioane de euro, iar printr-un mecanism de compensare cu Ministerul de Finanțe s-au dat către Primăria Capitalei 320 de milioane de lei.

”Acesta a fost un prim pas care duce la ieșirea din insolvență al ELCEN ca să putem accesa fonduri europene. În februarie vom lansa licitațiile. Nu pot decât să readuc aminte de administrația dezastruoasă din ultimii ani care a produs situația. Aveam avarii pentru că rețeaua nu a fost întreținută vreme de 30 de ani. Acționăm cât de repede se poate ca să rezolvăm avariile și să comunicăm cu cetățenii. Avem finanțare, dăm drumul la licitații, începem lucrări la conduce, va fi o îmbunătățire progresivă a situației pe încălzire, iarna viitoare va fi mai bine decât acum, iar peste două ierni va fi și mai bine decât acum”, a transmis Nișor Dan.

Bucureșitul va avea 100 de tramvaie noi

Pe zona de transport, Primăria Capitalei se pregătește să semneze contractul cu Astra Vagoane pentru 100 de tramvaie. Este un contract pe bani europeni, în valoare de 840 de milioane de lei.

A vorbit și despre faptul că e posibil ca din 7-10 februarie să reînceapă lucrările la Prelungirea Ghencea, la podul de la Colentina, dar și lucrarile de la Glina.

În ceea ce privește Podul Ciurel, edilul a spus că se va face o analiză scurtă a traficului local, pentru a evalua ce se va face cu zona de vest a orașului. Ceea ce înseamnă că lucrările nu vor contina aici în forma lăsată de Administrația Firea.

Taxa Oxigen nu este pe placul lui Nicușor Dan

Legat de despre o eventuală taxă de poluare în Capitală, Nicușor Dan a anunțat că nu susține taxa Oxigen, așa cum a fost proiectată, și aștepată, deocamdată, ce se va decide la nivel național, pentru că există deja o dezbatere pe această temă lansată de ministrul Mediului.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net