Parcul de distracție Tei se redeschide după 6 luni, în condiții stricte de protecție anti-Covid

parc-tei.jpg

Parcul de distracție Tei este în acest moment închis
Parcul de distracție Tei este în acest moment închis. Se va redeschide pe 15 septembrie

Parcul de distracții Tei, un proiect de circa 14 milioane de euro realizat cu fonduri europene de Primăria Sectorului 2, își va redeschide porțile pentru public săptămâna viitoare. Adulții și copiii cărora le-a fost dor de roata mare, de carusele, de roller coaster sau de Casa Groazei le pot revedea din 15 septembrie. Parcul a fost închis în ultimele 6 luni, în contextul pandemiei de coronavirus.

Alin Constantinescu, expert autorizat ISCIR, responsabil cu securitatea și verificarea tehnică a instalațiilor, este cel care în urmă cu patru ani a proiectat și inaugurat acest parc. Zilele trecute, a venit să-l pregătească din nou pentru întâlnirea cu publicul: „Am făcut instructajul angajaților, am verificat aparatele și am implementat un set de norme de protecție anti-Covid, conform standardelor europene actuale”, a precizat acesta.

alin-constantinescu.jpg

Alin Constantinescu la un loc de joacă
Alin Constantinescu, expert tehnic, președintele Comitetului de Standardizare CT 66

Parcul de distracție Tei, primul din țară care va funcționa în condiții stricte de protecție anti-Covid

În calitate de președinte al Comitetului de Standardizare CT 66 privind spațiile de joacă, parcurile de distracții, parcurile acvatice și de aventură, Alin a întocmit și implementat în România un set de standarde de siguranță pe care toate parcurile trebuie să le respecte în vederea reducerii răspândirii coronavirusului. Parcul de distracție Tei este primul din țară care va funcționa, de săptămâna viitoare, după aceste standarde. „Acest parc se redeschide mai târziu, dar măcar va funcționa după toate normele de siguranță”, spune Alin Constantinescu, enumerând doar câteva dintre aceste măsuri.

 • Numărul vizitatorilor este limitat, astfel încât să se asigure distanța de securitate.
 • Este încurajată plata cu cardul. POS-ul trebuie dezinfectat după fiecare folosire în care a avut loc un contact. De asemenea, parcul trebuie să încurajeze vânzarea și rezervarea online a biletelor.
 • Se vor instala puncte pentru dezinfectare a mâinilor pentru vizitatori, în locuri strategice (de exemplu, la intrarea în fiecare loc de joacă, în zonele în care se realizează îmbarcarea și debarcarea).
 • Va crește frecvența cu care se realizează curățenia, în special în zonele cu un contact ridicat (ex. mânerele jocurilor, zone de observație, tobogane,  piese, toalete etc.).
 • Lanțurile, scaunele, cabinele se pot dezinfecta cu biocide pulverizate cu un pulverizator de mână.
 • La roata panoramică, cabinele se vor ocupa alternativ, astfel încât să poată fi dezinfectate după fiecare client. Tot alternativ se vor ocupa scaunele din diverse aparate (roata cu lanțuri, roller coaster...).
 • Ghidul de măsuri pentru reducerea răspândirii infectării cu Sars-CoV-2 în parcurile de distracție și de agrement, realizat de Asociația de Standardizare din România, prevede măsuri de protecție pentru angajați, program de lucru împărțit pe echipe, fluxuri de intrare, de folosire a zonelor comune. 

Copiii au sau nu au voie la locurile de joacă?

parc-herastrau.jpg

Locul de joacă din parcul Herăstrău este și acum închis
Locul de joacă din parcul Herăstrău este și acum închis

După o primăvară petrecută în casă, în izolare, după 6 luni în care nu au mai fost la școală și nu și-au văzut colegii, copiilor le este interzis și accesul în locurile de joacă din parcuri. Cel puțin teoretic, acestea sunt închise. Practic, majoritatea au fost luate cu asalt de prichindei și de părinții lor. Se pare că autoritățile au uitat complet să tranșeze această problemă a locurilor de joacă. La data de 15 mai, Comitetul Național pentru Situații de Urgență dispunea redeschiderea parcurilor pentru public, cu excepția locurilor de joacă pentru copii. Rând pe rând s-au deschis apoi terase, biserici, mall-uri, mai nou s-au redeschis cinematografele, restaurantele la interior și școlile. Locurile de joacă din parcuri au rămas uitate. „Am făcut o adresă către Prefectură pentru a cere deschiderea lor”, au transmis reprezentați ai Primăriei Capitalei.

loc-de-joaca.jpg

Loc de joacă din parcul Tei
Acest loc de joacă din parcul Tei este, teoretic, închis. Practic, copiii îl folosesc zilnic

„Ei oricum socializează și, dacă nu socializează în locul de joacă, socializează lângă. Socializarea este cea mai importantă pentru ei, având în vedere că și școlile au fost închise de atâta timp”, a declarat un părinte, citat de Mediafax. „Este cumplit. Cei mai oropsiți sunt copiii. Tuturor li s-a dat puțină libertate, numai copiilor nu”, adaugă un altul.

„Majoritatea locurilor de joacă sunt focare de infecție!”

alin-constantinescu_1.jpg

Alin Constantinescu la un loc de joacă
Alin Constantinescu ne arată în ce stadiu de mizerie și degradare a ajuns un loc de joacă din Herăstrău

Între timp, unele locuri de joacă sunt împrejmuite, altele funcționează la capacitate maximă. „Cel mai mare pericol este acela că, nefiind deschise legal, nici nu sunt întreținute, verificate, igienizate, dezinfectate. Cele mai multe sunt în acest moment focare de infecție. Acest loc de joacă din Herăstrău, care ține de Primăria Capitalei, este complet uitat de lume, la cum arată aparatele, tind să cred că nu au fost spălate niciodată”, atrage atenția Alin Constantinescu.

Azi, spațiile de joacă din sectorul 6 s-au deschis oficial. Se așteaptă să urmeze altele, atât din București, cât și din țară.

Loading...

Citește și

 • loc de joaca din parc

  Nu vom avea parte de noi măsuri de relaxare de la 1 iulie, a anunțat azi premierul Ludovic Orban. Restaurantele, cinematografele și sălile de teatru rămân închise. Copiii au și ei de suferit, că nici locurile de joacă din parcuri, de care le e atât de mult dor, nu vor fi deschise. Măsura e absurdă, susține Alin Constantinescu, președintele Comitetului de Standardizare CT 66 privind spațiile de joacă, parcurile de distracții, parcurile acvatice și de aventură.

 • Tomis Eye este pe faleza Cazinoului din Constanța

  Litoralul românesc își așteaptă turiștii cu o nouă atracție: o roată panoramică de tipul celebrei London Eye a fost inaugurată în acest weekend pe faleza Cazinoului din Constanța. Internauții au numit-o Tomis Eye și i-au făcut inclusiv pagină de Instagram. De sus, de la 36 de metri înălțime, priveliștea asupra mării și portului îți taie răsuflarea.

 • Vă e teamă să vă urcaţi în maşinăriile care cresc adrenalina din parcurile de distracţie? Sunt foarte sigure, verificate şi atestate. Mult mai periculoase pentru copii sunt banalele tobogane din părculeţele de joacă, atrage atenţia Alin Constantinescu, specialist responsabil cu securitatea şi verificarea tehnică a instalaţiilor. Legea s-a schimbat anul acesta, numai că deocamdată nimeni nu o respectă.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1