Monument de 120 de tone în locul lui Lenin

simulare.jpg

Simulare. Iniţial, monumentul trebuia amplasat în intersecţia de la Casa Presei Libere

Are 120 de tone, o fundaţie de 15 metri, iar cinci ani nu poate lua nici o „boală”. Va avea peste 28 m înălţime şi costă 3 milioane €. Nu este un zgârie-nori, este vorba de „Aripi”, cel mai mare monument din România, care va fi inaugurat în mai 2015, pe locul în care s-a lăfăit timp de 40 de ani statuia lui Lenin.

De două săptămâni, în Piaţa Presei Libere se lucrează la reamenajarea locului în care a tronat statuia lui Lenin, pentru a primi noul chiriaş. „Este vorba de Monumentul Luptei Anticomuniste, singurul de acest gen din Europa, realizat de sculptorul Mihai Buculei. Este compus din trei aripi imense din oţel inoxidabil, de dimensiuni diferite, care se îmbină între ele cu nişte şuruburi foarte mari, unicat. Totul se montează pe un soclu de 6-7 metri, sub forma unei movile. Va fi ceva mai greu şi mai înalt decât Arcul de Triumf, pentru că monumentul va avea peste 28 de metri cu tot cu soclu”, ne povesteşte, Traian Radu Negrei, directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din cadrul Primăriei Capitalei.

Cele trei aripi au fost construite la Fabrica de Rachete de la Ploieşti şi sunt gata, urmând ca atunci când vremea va permite să fie asamblate de probă în curtea societăţii. Apoi vor fi aduse la Bucureşti şi montate pe soclul care e amenajat acum.

monument.jpg

Monumentul impunător a fost realizat la fabrica de rachete din Ploieşti

Iniţial, monumentul trebuia să fie pus în rondul intersecţiei de la Piaţa Presei Libere, dar din cauza lucrărilor la pasajul rutier, a trebuit găsit un alt amplasament. Monumentul şi pasajul vor fi inaugurate în luna mai, în acelaşi timp, de primarul Sorin Oprescu. În total, pentru monument se vor cheltui aproape 3 milioane de euro, estimează reprezentanţii Municipalităţii. 

soclu.jpg

Din 2010 şi până azi, pe soclul din Piaţa Presei s-au perindat 19 lucrări de artă
Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1