Iată cum se naşte cel mai mare monument din Capitală!

Ultima actualizare:

    Trei macarale de  mare tonaj şi peste  15 oameni au acţionat  pentru punerea  aripii pe poziţii Fotografii: Sever Gheorghe
Trei macarale de mare tonaj şi peste 15 oameni au acţionat pentru punerea aripii pe poziţii Fotografii: Sever Gheorghe

Cântăreşte 29 de tone şi are o înălţime de 20,5 metri. A blocat tot traficul pe DN1, căci pentru transport a fost nevoie de un camion de mare tonaj. A făcut 11 ore pe drum, de la Ploieşti la Bucureşti, şi a pus pe jar 35 de oameni. Prima „aripă” din monumentul închinat luptei anticomuniste a fost amplasată ieri în Piaţa Presei din Capitală.

Prima bucată a celui mai impunător monument din Bucureşti, botezat „Aripi”, a fost aşezată pe soclul său din zona de nord a oraşului. La fel ca nişte piese de puzzle, celelalte două aripi ale monumentului vor fi ataşate celei deja urcate pe soclu, în semn de recunoştinţă pentru toţi cei care s-au sacrificat pe altarul luptei anticomuniste. Locul amplasării sale nu a fost ales la întâmplare, căci aici, până în 1989 se înălţa falnic trupul turnat în bronz al lui Vladimir Ilici Lenin, părintele revoluţiei bolşevice.

Monumentul este creaţia sculptorului Mihai Buculei, care visa la el încă din 1997. Acum, că l-a înfăpuit, e decis să se retragă în munţi o perioadă, căci lucrarea l-a stors de puteri. „Îmi arunc telefonul în primul canal şi mă duc undeva, mă ascund în munţi. Pot să supravieţuiesc, că am trăit la ţară. Şi stau aşa până uit de toate greutăţile prin care am trecut cu lucrarea asta”, a declarat acesta pentru Mediafax.

O armată de oameni a muncit la realizarea acestui monument şi încă una s-a spetit să-l transporte şi să-l amplaseze la Bucureşti. Aripa a fost adusă în noaptea de luni spre marţi, pe DN1 şi Autostrada 3, de la fabrica de rachete şi muniţie Electromecanica Ploieşti, unde a fost turnată alături de „suratele” ei. A doua piesă a ansamblului a sosit în această dimineaţă la destinaţie, în vreme ce a treia va întregi monumentul abia după Crăciun, pe 29 decembrie.

Deşi cântăreşte 29 tone,  piesa a fost ridicată ca  şi când ar fi fost un fulg
Deşi cântăreşte 29 tone, piesa a fost ridicată ca şi când ar fi fost un fulg

Înainte să se retragă,  muncitorii s-au asigurat  că statuia e sigură
Înainte să se retragă, muncitorii s-au asigurat că statuia e sigură

Monument de artă de 3 milioane €

Realizarea “Aripilor” a costat Municipalitatea două milioane de euro. Încă un milion de euro au costat desfiinţarea soclului lui Lenin, amenajarea celui actual (6 metri înălţime) şi amplasarea întregului monument.

  • Înălţime: 30 de metri (cu soclu)
  • Greutate: 102,6 tone (fără soclu)
  • Material: oţel inoxidabil
  • Amplasare: s-au folosit trei macarale a câte 200 de tone pentru amplasare

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net