Bistriţa: Orologiul Bisericii Evanghelice este reglat prin satelit

Ultima actualizare:

Orologiul a fost montat pe toate cele patru feţe ale turnului şi a dat prima bătaie astăzi, la deschiderea Zilelor Bistriţei. Fiecare dintre cele patru cadrane ale orologiului are 2,63 de metri şi a fost confecţionat dintr-un material sintetic deosebit de rezistent, iar limbile ceasurilor, din fier.

Orologiul a fost conceput în stil medieval, ca şi cel mistuit de flăcări acum doi ani, la o firmă din localitatea germană Passau. Deşi pare vechi, ceasul are un mecanism foarte ingenios conceput şi este conectat tot timpul la satelit. El are un sistem special cu ciocănele care sunt legate la clopotele Bisericii Evanghelice, care vor bate din sfert în sfert de oră.

El a fost  montat zilele acestea de un meşter adus special din Passau. „Azi, la ora 11.00, orologiul a dat ora exactă. A fost pornit prin satelit, de care este legat în continuu, fapt care-l face cel mai exact ceas din Bistriţa", spune Hans Franchy, preşedintele Asociaţiei Saşilor din Germania şi Austria, cea care a donat orologiul.

Ceasul a costat în jur de 20.000 de euro, bani care au fost strânşi de saşii bistriţeni plecaţi peste hotare. „Costurile, cu tot cu montarea celor patru ceasuri, pe fiecare faţă a turnului, s-au ridicat la 60.000 de euro", a adăugat Franchy.

Bistriţenii sunt bucuroşi că aud, din nou, bătăile ceasurilor Bisericii Evanghelice. Ei spun că acestea erau un reper pentru activitatea lor cotidiană. „Mă bucur că lumea face ceva pentru reabilitatea acestui monument care pentru noi, bistriţenii, e mai mult decât un simbol,e o parte din sufletul nostru", mărturiseşte Ana Hodăian, o vârstnică de 68 de ani care a trecut azi să vadă noul orologiu.

Biserica Evanghelică din Bistriţa este un monument istoric care datează din secolul al XIII-lea şi  are cel mai înalt turn de piatră din Transilvania.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
florin piersic facebook jpg
image
image
image
image
image
image
vegetables 790022 1280 jpg
cirese pixabay jpg
dalmatian pelican 5791386 1280 jpg
maratonist 1 jpg
schitul moara vlasiei facebook jpg
Autobuz STB Facebook Nicușor Dan jpg
Castelul Bran FOTO Shutterstock jpg
Dr  Vlad Ciurea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net