Astronauţii îşi pierd unghiile din cauza mănuşilor spaţiale

Un studiu realizat de către cercetătorii de la Institutul Tehnologic din Massachusetts a scos la iveală că astronauţii suferă din cauza felului în care este conceput costumul spaţial pe care îl folosesc.

"Mănuşile costumelor spaţiale ridică destul de multe probleme pentru proiectanţi pentru că sunt componentele care trebuie să ofere posibilitatea mişcării naturale a degetelor celor care lucrează în spaţiu" susţine Dana Newman, profesor în aeronautică şi astronautică de la Institutul Tehnologic din Massachusetts, potrivit The Telegraph.

Problema principală este că mănuşile trebuie să simuleze condiţiile atmosferice de pe Pământ şi totodată să confere mobilitate astronauţilor. Astfel, în momentul în care mănuşa este presurizată, suprafaţa moale a acesteia devine rigidă în interior, provocând leziuni la unghiile şi la vârfurile degetelor astronauţilor. Aceştia din urmă lucrează uneori câte şase ore în continuu în spaţiu deschis şi reuşesc să treacă peste durerea provocată de frecarea dintre materialul cauciucat rigid al mănuşii şi unghii sau vârfurile degetelor.

Potrivit studiului realizat, 47% din cei 352 de astronauţi, care au efectuat misiuni în spaţiu între 2002 şi 2004, au suferit afecţiuni ale mâinilor. Jumătate dintre aceştia au suferit desprinderea unghiilor, uneori în totalitate, în timpul misiunilor. Toţi au trecut peste durere şi au dus la bun sfârşit ceea ce aveau de fâcut.

Potrivit sursei citate, singura metodă de protecţie în momentul de faţă este tăierea scurtă a unghiilor şi acoperirea degetelor cu materiale de protecţie dar care să permită în acelaşi timp felxibilitatea degetelor.

Cercetătorii susţin că aceste probleme ar putea fi evitate dacă ar fi construite mănuşi personalizate pentru fiecare astronaut, care să se muleze pe forma mâinii.



Loading...