Alba: Şase persoane evacuate din cauza inundaţiilor

Ultima actualizare:

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Alba s-a întrunit, joi dimineaţa, într-o şedinţă extraordinară, fiind dispuse măsuri pentru gestionarea şi monitorizarea evoluţiei situaţiei.

Urmează ca prefectul Ştefan Bardan să se deplaseze în cursul zilei în zonele afectate, împreună cu specialişti de la Sistemul de Gospodărire a Apelor şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă 'Unirea' Alba.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU 'Unirea' Alba, plutonier Alina Bălaş, şase localnici din satele Presaca Ampoiului şi Poiana Ampoiului au fost evacuate după ce apa le-a pătruns în case, fiind, de asemenea, inundate 26 de pivniţe, curţi şi anexe gospodăreşti din Abrud, Bucium, Sohodol etc.

Au fost inundate şi trei hectare de teren agricol. De asemenea, au fost colmatate două podeţe din Bucium şi Sohodol.

DN 75 a fost acoperit de ape pe o lungime de 300 de metri în dreptul localităţii Scărişoara, în Apuseni, iar DN 67 C a fost blocat pe un sens de mers la Căpîlna, comuna Săsciori, în Munţii Sebeşului, de căderile de piatră.DJ 750, la Sohodol, a fost inundat pe o lungime de patru kilometri, iar DC 156, între Ciuruleasa şi Bodreşti, a devenit impracticabil pe o lungime de doi kilometri, tot din cauza inundaţiilor.

Drumul de acces spre biserica din Bucium a fost rupt pe o lungime de 40 de metri, iar zidul de sprijin pe DN 74 a fost afectat de inundaţii.

Satul Bodreşti, comuna Arieşeni, a rămas fără curent electric din cauza brazilor căzuţi pe firele de tensiune.

S-au constatat creşteri de debite pe unele râuri şi pârâuri şi curgeri de pe versanţi, recordul de precipitaţii fiind înregistrat la Arieşeni, peste 81 de litri pe metrul pătrat.

Potrivit datelor Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, cota de inundaţie a fost depăşită pe râul Arieş la Scărişoara, cu opt centimetri, iar pe râul Abrud, cu 10 centimetri la Zlatna. În oraşul Abrud, a fost atinsă cota de inundaţie, nivelul apei ajungând la 200 de centimetri.

În Arieşeni, râul Arieş a depăşit cota de atenţie cu 20 de centimetri, iar la Albac nivelul apei a ajuns la 148 de centimetri, în condiţiile în care cota de atenţie este de 150 de centimetri. Şi la Cîmpeni, nivelul Arieşului este aproape de atingerea cotei de atenţie.

Tot în Apuseni, la Vadu Moţilor, nivelul râului Neagra era, în prima parte a zilei de joi, de 145 de centimetri, cu cinci centimetri mai puţin decît cota de atenţie.

În Alba Iulia, la Bărăbanţ, râul Ampoi măsura 226 de centimetri, cu mai puţin de un sfert de metru decât cota de atenţie. Măsurătorile au fost efectuate la staţiile hidrometrice.

Grupa Operativă de la ISU 'Unirea' s-a deplasat în teren cu patru ofiţeri, doi subofiţeri şi o autospecială, cărora li s-au alăturat ofiţeri şi subofiţeri de la Cîmpeni, Alba Iulia, dar şi zeci de voluntari din Abrud, Bistra, Bucium, Meteş, Sohodol, Zlatna.

Pentru degajarea părţii carosabile, pe drumurile naţionale afectate intervin aproape 30 de angajaţi, cu zece utilaje, iar pe DJ 750 se acţionează, de asemenea, cu două utilaje. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba acţionează în zonele afectate cu 38 de cadre de poliţie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net