20.000 de studenţi, în grevă japoneză pentru a protesta faţă de reducerea subvenţiilor şi burselor

Ultima actualizare:

    Studenţii consideră că reducerea burselor înseamnă o economie infimă pentru bugetul de stat
Studenţii consideră că reducerea burselor înseamnă o economie infimă pentru bugetul de stat

20.000 de studenţi din 15 centre universitare din România vor protesta, marţi, începând cu ora 10.00, purtând banderole albe pentru a semnala că o reducere a subvenţiilor de cămine/cantine şi a burselor nu reprezintă o soluţie pentru scăparea ţării de criză economică, anunţă ANOSR.

Astfel, studenții din centrele universitare: București, Constanța, Galați, Iași, Suceava, Târgu-Mureș, Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov, Craiova, Petroșani, Baia-Mare, Alba-Iulia, Hunedoara,Timișoara vor protesta cu banderole albe pe parcursul întregii zile.

"ANOSR consideră că un Guvern responsabil trebuie să întocmească o strategie capabilă să scoată ţara din impas şi nu să aducă mai multe probleme, sacrificând studenţii. Lezarea drepturilor studenţilor doar pentru a-i alinia cu celelalte categorii sociale, nu ar fi o decizie responsabilă şi nici etică. În contextul în care există un număr de 300.000 de studenţi pe locuri bugetate de la stat, o reducere a subvenției de masă şi cazare cu 15% şi a burselor cu 25% ar aduce o sumă infimă şi fără ajutor Guvernului, însă probleme mari studenţilor. Reamintim că pentru burse, statul cheltuie 69 RON per student, 25 % însemnând 17 RON economie", spun reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Şi studenţii afiliaţi Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR) vor protesta, nemulţumiţi de măsurile guvernamentale care ar trebui să intre în vigoare de la 1 iunie şi care vizează reducerea cu 25% a burselor şi diminuarea tuturor tipurilor de subvenţii de care beneficiază studenţii. Astfel, studenţii UNSR vor protesta din nou în faţa sediului Ministerului Educaţiei, între orele 13 şi 14, pentru a cere atât ministrului Daniel Funeriu, cât şi premierului Emil Boc, să renunţe la aceste măsuri.

În plus, studenţii sunt nemulţumiţi de Legea Educaţiei, care nu le mai garantează multe dintre drepturi, dar şi de lipsa unui protocol semnat între Ministerul Educaţiei şi federaţiile studenţeşti, care să le asigure atât reprezentativitatea în rândul instituţiilor de resort, cât şi apărarea intereselor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net