10 sfaturi care te salvează în caz de seisme

Ultima actualizare:

Cel mai sigur loc de supravieţuire e lângă un obiect de mobilier mare pe care îl aveţi în casă. Dacă vă întindeţi lângă un astfel de obiect, atunci pereţii care se prăbuşesc nu vor cădea direct pe dumneavoastră.

Metoda descrisă mai sus e cunoscută ca „triunghiul vieţii", iar autorul ei e Doug Copp, managerul Echipei Americane Internaţionale de Salvare şi fost expert al Naţiunilor Unite pentru Micşorarea Dezastrelor.

El a intervenit în 875 de clădiri prăbuşite şi a observat că cei mai mulţi supravieţuitori au fost găsiţi lângă mobilierul greu.

Nu plecaţi din apartament, casă, birou, restaurant, sală de cinema sau teatru în timpul seismului. Scările se prăbuşesc primele.

Întindeţi-vă sau ghemuiţi-vă lângă o piesă de mobilier masiv: pat, masă de sufragerie, bufet, fotoliu sau canapea. Evitaţi să vă adăpostiţi lângă bibliotecă. Mobilierul masiv cu profile creează spaţii în jur când zidurile se prăbuşesc.

Evitaţi să vă adăpostiţi sub tocurile uşilor sau sub grinzi. Acestea vă pot strivi

Când începe seismul, luaţi copiii lângă dumneavoastră şi întindeţi-vă împreună cu ei lângă piese de mobilier masiv. Puneţi-i să stea pe o parte cu genunchii la piept.

Dacă vă aflaţi în maşină, opriţi motorul, ieşiţi din automobil şi întindeţi-vă alături. Dacă rămâneţi înăuntru, şansele de a muri se triplează.

Dacă nu aveţi timp să vă adăpostiţi lângă mobilier, faceţi-o lângă pereţii exteriori ai clădirii, dar nu lângă cei pe care se află geamuri sau uşi.

Dacă vă aflaţi pe stradă, îndepărtaţi-vă rapid de clădiri.

Imediat după sfârşitul cutremurului, închideţi sursele de foc şi, apoi, începeţi calm să evacuaţi clădirea.

Nu vă grăbiţi şi nu pierdeţi timpul. Fiecare secundă e importantă pentru a ajunge într-o zonă sigură. Actele, geanta, telefonul mobil nu sunt o urgenţă în acest moment.

Ca să evitaţi frica şi atacurile de panică, respiraţi adânc de mai multe ori.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net