Misterul cascadei de sânge din Antarctica, rezolvat. Nimeni nu se aștepta la asta

cascada_sange.jpg

cascada sange antartica
Misterul cascada de "sânge" din Antarctica a fost rezolvat
Foto: Twitter

De când a fost descoperită în urmă cu un secol, Cascada Însângerată din Antarctica a atras atenția oamenilor de știină care mult timp, nu au știut ce anume colorează în roșu gheața.

Râul de „sânge” a fost descoperit pentru prima dată în 1911 de către un geolog australian, iar la acea vreme, acesta a crezut că algele roșii sunt cele care dau acea culoare, precizează metro.co.uk.

Misterul a continuat să planeze deasupra cascadei, dar în 2003, oamenii de știință au observat că apa care se scurge din Ghețarul Taylor era colorată în roșu datorită fierului oxidat dintr-un lac subteran cu apă sărată car datează de acum cinci milioane de ani.

Niște cercetători de la Universitatea din alaska și Colegiul Colorado au avut îndoieli cu privire la această teorie, așa că au organizat o expediție de studiu pentru a găsi dovezi. Au folosit un sistem de ecolocație pentru a „observa” apa care pare că se scurge pe sub ghețar și au descoperit ceva uluitor. Dedesubt chiar se află un lac primordial, dar în ciuda faptului că a fost înconjurat și acoperit de gheață, în interior, apa continuă să curgă și astfel, fierul oxidat din compoziția sa colorează regiunea de la suprafață.

Loading...

Citește și