Legătura dintre sânii unei femei și inventarea stetoscopului

stetoscop_sani.jpg

stetoscop sani
Sânii unei femei au inspirat inventarea stetoscopului
foto: http://small-order.hktdc.com/

Atunci când își imaginează un doctor, majoritatea oamenilor se gândesc la o persoană în halat alb, cu stetoscopul agățat de gât. Totuși, nimeni nu se gândește că inventarea celui mai important instrument al unui medic are legătură cu sânii unei femei, dar și cu timiditatea.

Povestea stetoscopului este una cu adevărat comică, întrucât cel care l-a inventat, René Laennec, a realizat acest lucru din nevoie. René s-a născut la 17 februarie 1781, în Quimper, Franța. A studiat medicina sub coordonarea unchiului său, iar apoi a lucrat drept cadet medical în timpul Revoluției Franceze, potrivit mirror.co.uk.

Totul a început în anul 1816, când trebuia să trateze o femeie care se plângea de probleme de inimă. Pe-atunci, doctorii ascultau bătăile inimii punând urechea direct pe pieptul pacientului. Doctorul s-a simțit rușinat atunci când a observat că sânii femeii erau foarte mari, aceasta fiind supraponderală.

„S-a întâmplat să îmi amintesc un lucru simplu și bine știut în acustică... marea precizie cu care auzim zgârietura unei agrafe la capătul unei bucăți de lemn, punându-ne urechea la celălalt capăt”, explica doctorul în anul 1918, în lucrarea „De l'Auscultation Médiate”.

Atunci, René a rulat o foaie de hârtie și a început să asculte bătăile inimii femeii, cu urechea la celălalt capăt al cilindrului format. Așa a descoperit că poate auzi mai bine și mai clar inima cu ajutorul unui astfel de obiect, decât punând urechea direct pe pieptul unei persoane.

Prototipul pe care l-a construit apoi era format din lemn, atașându-i un microfon la unul dintre capete. Termenul de „stetoscop” vine din grecesul „stethos”, care înseamnă piept, și „scopos”, care se traduce „examinare”.

René a murit în anul 1826, la vârsta de 45 de ani, suferind de tuberculoză. Anul acesta, la 17 februarie, este sărbătorită cea de-a 235-a aniversare a celui care a inventat stetoscopul.

Loading...

Citește și

  • beshine sani uriasi

    Când îţi atârnă de piept 20 de kilograme, până şi tăiatul unghiilor la picioare devine sport extrem. Într-un interviu acordat recent pentru revista „In Touch”, fotomodelul german Beshine, pe numele ei real Mayra Hills, a anunţat că îşi caută bonă pentru sâni fiindcă nu mai face faţă.

  • Nu ratează nicio ocazie să se dezbrace! Modelul german Micaela Schafer a păşit goală pe străzile Berlinului la orice mare eveniment organizat în capitala Germaniei, iar Ziua Îndrăgostiţilor 2016 nu este o excepţie.

  • uma thurman

    Sânii perfecţi sunt visul oricărei femei.Totuși, unele vedete nu se pot mândri cu așa ceva. Dar acest lucru, se pare, nu le deranjează deloc, pentru că continuă să își expună „podoabele” imperfecte.

  • cauze aparitie durere sani ingrijorare

    O mare parte dintre femei se confruntă lună de lună cu sensibilitate și dureri la nivelul sânilor, neplăceri care apar mai ales în perioada premenstruală. Cu toate acestea, dacă acestea apar des pot fi semne ale unor afecțiuni mamare.