Uite cum să dormi corect în timpul verii!

10-utile-poza-mare.jpg

Căldura aduce insomniile, însă problemele de odihnă pot fi reglate
Citeste tot despre: 

După ce s-au confruntat în urmă cu doar câteva luni cu un val de temperaturi de 40 de grade Celsius, australienii au apelat la specialişti pentru a scăpa de insomniile cauzate de caniculă. Antrenoarea de somn Elina Winnel a acordat un interviu pentru Daily Mail în care ne explică în ce poziţie e bine să aţipim.

Pentru mulţi, găsirea celei mai confortabile poziţii de somn este de multe ori un calvar. Majoritatea petrec vara minute în şir răsucindu-se şi ghemuindu-se între aşternuturi. Deşi au fost înregistrate patru poziţii principale în care adormim, doar două sunt bune pentru sănătatea noastră şi sunt recomandate pe timp de vară.

Poziţia «pe o parte» – DA

Se recomandă o pernă tare care să poată susţine poziţia umerilor. „Din punct de vedere al structurii scheletului, din punct de vedere neurologic şi muscular această poziţie este foarte bună pentru corp. Pe timp de vară, e recomandată pentru că suprafaţa de contact cu cearşaful este redusă la minimum şi nu vă încingeţi. Poziţia este ideală pentru digestie, mai ales dacă adormiţi pe partea stângă, având în vedere traseul esofagului către stomac”, a explicat Elina Winnel.

Poziţia «pe spate» – DA

Majoritatea specialiştilor recomandă această poziţie pentru somn. Alegeţi o pernă potrivită pentru a vă susţine gâtul şi capul şi... somn uşor! „Această poziţie permite odihnirea umerilor, spatelui, gâtului şi ajută la reducerea efectelor refluxului gastric. Permite relaxarea stomacului, o respiraţie corectă şi oxigenarea corespunzătoare a organismului. Vara încercaţi să dormiţi cu picioarele depărtate şi braţele ridicate. Veţi transpira mai puţin”, a zis Winnel.

Poziţia «pe burtă» – NU

Conform mai multor studii, această poziţie este universal nerecomandată, indiferent de vârstă sau sex. „Poziţia stomacului este greşită, întinde muşchii gâtului, capului şi ai fălcii, blochează mandibula şi răsuceşte anormal pelvisul şi zona lombară. Nu e de mirare dacă trosniţi din toate balamalele de dimineaţă şi vă sar fălcile. Nu respiraţi bine, aveţi senzaţia de sufocare, aveţi coşmaruri, transpiraţi, aveţi un somn agitat şi neodihnitor”, a spus Winnel.

Poziţia «fetus» – NU

E poziţia în care adorm peste 48% dintre adulţii cu vârste de peste 30 de ani, susţine Winnel. „Ce nu realizăm când adormim aşa e faptul că, subconştient, ne punem în postură de luptă sau de imponderabilitate. Această poziţie încearcă să recupereze liniştea din timpul vieţii intrauterine, dar de fapt alarmează sistemul nervos, dă peste cap digestia, inhibă oxigenarea creierului şi incomodează activitatea unui plămân”. Vara ne răcorim respirând des, iar din această poziţie nu reuşim.

loading...
Loading...