Uite ce faci cu resturile de la masa de Crăciun!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Friptură de porc, friptură de pui, caltaboşi, cârnaţi, tobă, brânzeturi, fructe şi legume… iată doar câteva dintre alimentele şi mâncărurile de care te-ai bucurat la masa de Crăciun, dar pe care nu ai reuşit să le consumi în totalitate. Dacă te uiţi în frigider, vei găsi resturi de la masa de Sărbători pe care ai putea să le refoloseşti la pregătirea altor preparate.

  • Din mezeluri faci pizza  - Şuncă, jambon, salam, cârnaţi, tobă, caltaboşi... Toate aceste ingrediente rămase de la masa de Crăciun pot fi folosite ca topping pentru pizza. Se taie mărunt, se amestecă, se adaugă sare şi puţin piper, condimente şi se presară peste blatul de pizza. Apoi, se dă la cuptor. La sfârşit se adaugă sos de roşii. 
  • Blat de tort din cozonaci – Cozonacul, checul, negresele şi orice alte dulciuri cu blat care au rămas de la masa de Sărbători pot fi folosite pentru prepararea unui blat de tort. Pentru a fi moale, se însiropează bine sau se ornează cu ciocolată caldă. Cozonacul se poate tăia pe jumătate, pe lungime, şi poate fi ornat cu budincă şi câteva fructe proaspete. Astfel, vei ajunge să mănânci o tartă dulce şi delicioasă.
  • Crutoane din pâinea rămasă  - Pâinea se taie în cubuleţe mici, iar apoi se aşază într-o tavă. Se stropeşte cu puţin ulei de măsline. Apoi, tava se introduce la cuptor pentru 10 minute. Crutoanele sunt gata când prind o culoare aurie. 
  • Omletă cu legume - Dacă nu vrei să congelezi legumele rămase, le poţi folosi la prepararea unei omlete. Alege legume cât mai variate şi cât mai colorate precum ardei gras roşu, ceapă, măsline, ardei gras verde, roşii şi taie-le în bucăţele mai mari. Pune-le peste oul bătut, iar apoi găteşte omleta aşa cum o faci de obicei. 
  • Pune alimentele la congelator - Resturile de mâncare se pot pune la congelator. Porţionează alimentele cât să le consumi o singură dată, iar apoi pune pacheţelele la rece. Odată ce ai scos din congelator mâncarea, aceasta nu se recongelează! Poţi proceda în acest fel cu friptura, mezelurile, sarmalele chiar şi supele sau ciorba. Şi legumele rămase pot fi congelate. Acestea se spală, se scurg bine de apă, iar apoi se şterg cu prosoape din hârtie absorbante. Se taie mărunt şi se pun în pungi alimentare.  Atenţie! La congelator nu se pun ouă şi nici brânzeturi. La temperaturi joase grăsimile din brânză se separă de apă, iar produsul îşi modifică atât textura, cât şi gustul. În schimb, putem depozita la congelator, la -18 grade Celsius, friptura de porc sau de pui cu condiţia să o curăţăm atât de oase cât şi de sosul în care am preparat-o.

Alte sfaturi de care să ţii cont

Iată o listă cu zece trucuri de care ar trebui să ţii cont pentru a nu mai arunca resturile alimentare şi pentru a face economie la bani. 

  • Ţi s-a uscat pâinea? Trece-o printr-un jet de apă, apoi pune-o în cuptor câteva minute şi va redeveni crocantă şi bună. 
  • Morcovii s-au veştejit? Ţine-i în apă timp de o oră şi îşi vor recăpăta vigoarea. 
  • Ai cumpărat prea multă salată? Pune-o la supă. Sau o poţi aşeza într-o tigaie cu câteva cepe pentru garnitura unei tarte cu legume. 
  • Cu legumele uitate în frigider se poate prepara lasagna.
  • Pune merele zbârcite în apă clocotită şi îşi vor reveni. 
  • Transferă întotdeauna smântâna proaspătă într-un borcan de sticlă. Aşa se păstrează mai mult timp.
  • Cu resturi de cartofi, jambon şi ceapă prepară o omletă spaniolă de zile mari. 
  • Zdrobeşte pâinea uscată şi păstrează firmiturile pentru peşte sau pui pane.
  • Curăţă de coajă fructele un pic bătute şi foloseşte-le la o prăjitură, un compot sau în iaurturile cu fructe. 
  • Nu arunca lămâile începute sau uscate. Foloseşte-le la îndepărtarea mizeriei şi a pietrei depuse pe obiectele sanitare redându-le, astfel, strălucirea. 

Trei preparate de lux pregătite de bucătarii britanici

Specialiştii bucătari britanici pregătesc şi ei preparate culinare din resturile de mâncare de la masa de Crăciun, însă acestea sunt adevărate delicatese de lux. Iată ce ingrediente au folosit pentru budincă, mâncare de orez şi  desert cu ciocolată.

Budincă de Panetonne şi merişoare 

simeon stalpnicul png

Ingrediente: 250 g merişoare proaspete sau congelate; 90 g zahăr; 250 g felii de Panettone; 60 g unt la temperatura camerei; 100 g zahăr pudră; 150 ml smântână; 1 linguriţă extract de vanilie; jumătate de linguriţă de scorţişoară.

Mod de preparare: Încălzeşte cuptorul la 160 de grade Celsius. Pune merişoarele şi zahărul într-o cratiţă şi aşază recipientul  pe foc. Adaugă două linguri de apă şi amestecă încet până când zahărul se dizolvă. Lasă totul la fiert până când merişoarele devin moi. Apoi, stinge focul şi dă cratiţa deoparte. Unge feliile de Panetonne cu unt. Într-o altă cratiţă pune ouăle, zahărul pudră şi vanilia. Mixează până când ajungi la consistenţa unei creme. Pe un platou aşază un strat de felii de Panetonne, pune deasupra jumătate din compoziţia de merişoare şi apoi pune jumătate  din compoziţia de ou. Apoi, aşază al doilea strat de felii de Panetonne şi toarnă deasupra restul de compoziţie de merişoare şi compoziţie de ou. Presară deasupra scorţişoară şi zahăr pudră. Pune totul la cuptor timp de 40 de minute. 

Orez cu carne de curcan şi castane

simeon stalpnicul png

Ingrediente: o carcasă de curcan, o ceapă tăiată rondele, 2 morcovi tăiaţi pe jumătate, boabe de piper, frunze de dafin, 90 g unt, o ceapă roşie tăiată mărunt, două fire de praz tăiate mărunt, 200 g orez, carne de cucan (aripă şi pulpă), două linguriţe de amestec de ierburi (salvie, pătrunjel, cimbru), 100 – 200 g de castane coapte, 100 g parmezan. 

Mod de preparare: Pune carcasa de curcan într-o oală cu apă. Adaugă ceapa, morcovii, piperul şi frunzele de dafin. Lasă să fiarbă timp de două ore.  

Pune într-o tigaie 60 g de unt, adaugă ceapa roşie mărunţită şi prazul şi prăjeşte ingredientele până când devin moi. Adaugă orezul şi carnea de curcan (aripă şi pulpă) şi mai lasă să fiarbă două minute. Adaugă carnea de curcan de pe carcasă şi ierburile. Lasă pe foc încă cinci minute. Adaugă castanele coapte şi amestecă din când în când. Lasă oala pe foc până când orezul se înmoaie. Adaugă restul de unt şi parmezan şi presară deasupra restul de ierburi. 

Ciocolată cu fructe confiate şi nuci 

simeon stalpnicul png

Ingrediente: 400 g ciocolată; 100 g unt; 4 linguriţe de sirop; 250 g de prăjituri cu blat rămase de la Crăciun (negresă, chec, cozonac, brioşe); 100 g biscuiţi sfărâmaţi; 150 g miez nucă şi migdale; 30 g de fructe uscate. 

Mod de preparare: Într-o cratiţă pune ciocolata, untul şi siropul şi dă totul la foc mic. Amestecă până când ingredientele se topesc şi compoziţia devine omogenă. Apoi adaugă două linguri cu apă fierbinte. Amestecă din nou şi adaugă jumătate din prăjitura cu blat (bucăţele mici) şi jumătate din cantitatea de biscuiţi sfărâmaţi, fructe uscate, miez de nucă şi migdale. Lasă să se răcească, iar apoi presară restul de ingrediente. Dă totul la frigider pentru câteva ore. 

image
image
image
image
image
image
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net