Plantarea gazonului primăvara: reguli şi sfaturi

plantarea_gazonului_primavara.jpg

plantarea gazonului primavara
Plantarea gazonului primăvara are câteva reguli simple pe care, dacă le respectaţi, veţi obţine un covor superb de iarbă
Foto: verdon.ro

Plantarea gazonului primăvara are câteva reguli simple pe care, dacă le respectaţi, aveţi toate şansele să obţineţi un covor verde de toată frumuseţea.

Plantarea gazonului primăvara - reguli

În primul rând, dacă vreţi să puneţi gazon la începutul primăverii, este foarte important să pregătiţi pământul încă din toamnă. Asta înseamnă să-l săpaţi, pentru a facilita aerisirea solului şi pentru a obţine un gazon uniform şi durabil. Dacă însă nu aţi apucat să pregătiţi solul din toamnă, nu înseamnă că nu veţi obţine un strat de iarbă la fel de frumos. Va trebui însă să aşteptaţi mai mult până la încolţirea primelor seminţe.

Cum se face plantarea gazonului primăvara

Pentru un covor de iarbă perfect, aveţi nevoie de un kilogram de seminţe pentru aproximativ 40 de metri pătraţi. Seminţele se împrăştie uniform pe toată suprafaţa, apoi se udă din belşug. Pentru rezultate mai bune, împrăştiaţi apoi un strat de nisip, deoarece gazonul creşte foarte bine în pământ nisipos.

plantarea_gazonului_primavara_2.jpg

plantarea gazonului primavara
Plantarea gazonului primăvara: pentru a menţine umiditatea optimă, puteţi instala un sistem automatizat de udare
Foto: rulou-gazon.ro

Plantarea gazonului primăvara: când obţineţi stratul perfect de iarbă

În mod normal, primele fire de iarbă ar trebui să încolţească peste 10 zile. Apoi, trebuie să păstraţi gazonul umed timp de o lună, până când seminţele germinează. La plantarea gazonului primăvara, este foarte important să nu lăsaţi copiii sau animalele de companie să se joace sau să calce pe gazonul proaspăt încolţit, pentru a nu-l distruge.

Plantarea gazonului primăvara: prima tundere

După ce iarba a atins înălţimea de şapte centimetri, o puteţi tunde. Atenţie însă, să nu tăiaţi mai mult de o treime din firul ierbii.

În cazul în care observaţi goluri, acesta este momentul în care puteţi planta alte seminţe în acele locuri.

Plantarea gazonului primăvara: întreţinere

Întreţinerea gazonului este relativ simplă şi presupune irigarea lui zilnică, timp de 20-30 de minute. Puteţi să daţi şi cu îngrăsământ când îl stropiţi, pentru întreţinere. După ce aţi obşinut covorul dorit, puteţi să îl udaţi mai rar, cam de două ori pe săptămână.

Pentru ca gazonul să aibă mereu acel verde intens, este importanţi să îl tundeţi des. În mod normal, el ar trebui să aibă mereu în jur de 5 centimeri.

Plantarea gazonului primăvara şi întreţinea lui corectă poate face iarba să reziste chiar şi 12 ani.

 

loading...
Loading...

Citește și