La ce să fiţi atenţi când cumpăraţi pentru Sărbători

10-utile-31019679_l.jpg

Medicii veterinari vă dau sfaturi înainte de a începe nebunia Crăciunului

Se simte febra cumpărăturilor de iarnă. Frigiderul va fi plin cu afumături şi cârnaţi, cu tot felul de alimente şi s-a programat deja tăierea porcului. În graba dumneavoastră de a le rezolva pe toate repede, comercianţii vor vrea să vă vândă şi produse “proaste”. Veterinarii vă dau câteva recomandări ca să nu aveţi probleme de sănătate.

În apropierea Sărbătorilor de Crăciun creşte consumul de produse alimentare. Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) vă recomandă să cumpăraţi produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate, unde sunt controale zilnice. Aşadar, în târguri şi pieţe trebuie urmărit, în cazul produselor de origine animală ambalate sau neambalate, cum şi unde sunt expuse acestea. Ambalajul să fie curat şi intact. Produsele trebuie să fie expuse în frigidere curate şi care funcţionează. Etichetele sunt obligatorii. Pe acestea trebuie să scrie: tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate, conţinut. Este foarte important să fiţi atenţi şi la comerciant. Vânzătorul trebuie să poarte halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă. Pentru orice suspiciune, sunaţi la „Call Center” A.N.S.V.S.A. Numărul de telefon este 0800.826.787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Cum trebuie să arate produsele

 • Carnea de porc trebuie să aibă o culoare roşie, să fie elastică, iar dacă este apăsată cu degetul trebuie să revină la forma iniţială, să nu rămână cu forma degetului impregnată.
 • Carnea trebuie tocată în momentul cumpărării, iar dacă se cumpără carne tocată ambalată, trebuie să se verifice eticheta, pentru  a vedea care este termenul de valabilitate.
 • Peştele proaspăt trebuie să aibă ochii lucioşi, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Dacă peştele este alterat, branhiile sunt cărămizii, solzii se desprind uşor şi carnea  este moale.
 • Brânzeturile trebuie să fie vândute doar în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar), iar comerciantul să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii. Aceste informaţii trebuie scrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.
 • Ouăle trebuie să fie vândute în locuri aflate sub supraveghere veterinară, ca să avem certitudinea că provin de la păsări sănătoase, din ferme autorizate şi controlate sanitar veterinar.
 • Cofetărie şi patiserie. Veterinarii vă recomandă să cumpăraţi cozonacii, prăjiturile şi produsele de patiserie doar din spaţii amenajate şi autorizate.

Pomana porcului din gospodărie

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar poate avea consecinţe grave. Dacă porcul e bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi şi vor fi supuşi unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariţiei unor complicaţii şi reacţii adverse.
Dacă porcul are o altă boală infecţioasă şi îl vindeţi rudelor sau vecinilor, riscaţi să le îmbolnăviţi şi acestora porcii. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul crescut în gospodărie este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului.

 

Loading...

Citește și

 • Are 5 tone, şi peste 10.000 de ornamente. Lucrările la el au început în urmă cu o săptămână şi a fost nevoie de trei macarale şi 50 de oameni pentru ca bradul de Crăciun din Dallas să poată câştiga titlul de cel mai frumos din acest an. În SUA, competiţia brazilor face parte din tradiţia de Crăciun.

 • reclama craciun

  Reclama realizată de o agenție de publicitate din Germania pentru un lanț de magazine a adunat în numai patru zile de când a fost postată pe Youtube peste 18 milioane de viziualizări. Cu un mesaj puternic, reclama a provocat multă emoție.

 • Te-ai gândit unde îl întâmpini pe Moş Crăciun iarna aceasta? Poţi opta pentru o vizită până la Moş acasă, în Laponia, sau poţi alege pieţele de Crăciun din marile capitale europene. Dacă vrei totuşi o petrecere cu pomana porcului, vin şi ţuică fiartă, pensiunile şi hotelurile din ţară te aşteaptă cu drag.