La ce să fii atent când îţi iei vacanţa de vis

Ultima actualizare:
Dragoş Anastasiu, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT)
Dragoş Anastasiu, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT)

Începutul primăverii este perioada perfectă pentru pregătirea în detaliu a vacanţei de vară. Motivul? Agenţiile de turism au oferte care mai de care mai atrăgătoare, iar preţurile sunt mult mai mici faţă de cele din plin sezon. Iată câteva sfaturi ca să-ţi cumperi o vacanţă de vis!

  • Stabileşte destinaţia – Unde vrei să mergi anul acesta? Pe litoralul bulgăresc, în Grecia sau Turcia sau poate vrei să vizitezi o metropolă europeană: Paris, Londra, Barcelona, Roma… iată doar câteva destinaţii care ar putea să te tenteze. Mare atenţie, însă! Înainte de a te decide unde vei merge, interesează-te din timp de câteva aspecte. Cu cât destinaţia este mai îndepărtată, cu atât vei pierde mai multe zile pe drum şi te vei bucura de mai puţine în staţiunea propriu zisă. Dacă mergi cu maşina, gândeşte-te că va fi foarte obositor şi solicitant pentru şofer. La o vârstă e greu să mai conduci 700 de kilometri într-o zi. Şi cu autocarul e dificil să stai pe scaun ore-n şir. Dacă ai probleme cu spatele, primele zile de concediu le vei petrece anchilozat. Dacă alegi avionul, fii atent la orele de zbor! Dacă sunt prea matinale sau prea târzii în noapte, vei avea probleme cu somnul.
  • Alege o vacanţă în rate - Decât să faci un credit de nevoi personale sau să împrumuţi bani de la prieteni, mai bine optezi pentru o vacanţă în rate cu dobândă zero. Foarte multe agenţii de turism au încheiat parteneriate cu băncile şi îţi oferă posibilitatea achitării sejurului prin carduri de credit fără dobândă. Perioada de rambursare a banilor împrumutaţi poate fi şi de până la 12 luni.
  • Cumpără din timp biletele de avion – În cazul în care vei călători cu avionul, dacă vrei să economiseşti bani, recomandat este să cumperi biletele din timp. Intră pe internet şi accesează site-urile care îţi oferă posibilitatea de a alege destinaţia, de a compara preţurile, de a face o rezervare în perioada în care vrei să călătoreşti şi de a opta pentru o anumită companie aeriană.
  • La ce să fii atent dacă pleci cu maşina - În primul rând, la actele pe care trebuie să le iei cu tine: permisul de conducere, talonul maşinii, cartea verde şi, în cazul în care ai luat-o în leasing, acceptul firmei de leasing de a ieşi cu autoturismul din ţară. În al doilea rând, trebuie să te interesezi cu privire la drum. E bine să ai la tine un GPS cu hărţile actualizate. 
  • Nu rata târgul de turism – Peste două zile începe Târgul de Turism de la Romexpo. Târgul de Turism al României are loc în perioada 20-23 februarie 2020, în Pavilionul B2! Pavilionul este dedicat atât agenţiilor de turism, touroperatorilor, participărilor internaţionale şi prezentării zonelor turistice din România. Nu rata ocazia de a da o tură printre standurile agenţiilor participante pentru că sigur vei găsi oferte bune care-ţi fac cu ochiul. Biletul de intrare este 20 lei/zi.
  • Caută o agenţie de încredere – Dacă găseşti o agenţie de turism despre care nu ai mai auzit până acum, despre care nu poţi obţine informaţii de la prieteni sau cunoştinţe şi care îţi oferă vacanţe de vis foarte ieftine, recomandat e să te gândeşti de două ori înainte de a cumpăra ceva. Este foarte posibil să iei ţeapă şi să te trezeşti cu banii pierduţi. În România sunt 2.500 de agenţii acreditate, dar şi multe obscure, care funcţionează fără nici o aprobare de la Ministerul Turismului. Vin cu oferte care să-ţi ia ochii şi nu întotdeauna îşi respectă contractul. Au fost cazuri în care şi agenţii vechi le-au dat ţeapă clienţilor şi i-au lăsat fără vacanţa deja plătită.

Profilul turiştilor-seniori şi cât cheltuiesc pe o vacanță

Seniorii români care călătoresc în străinătate au între 55 și 65 de ani, provin din mediul urban, călătoresc în cuplu sau cu grupul de prieteni și se bazează foarte mult pe ghizi. Acesta este profilul turiștilor români care aleg programul Senior Voyage, potrivit unui touroperator român. Circa 30% dintre ei vin cu însoțitori (copii, nepoți sau prieteni) care nu au încă 55 de ani, vârstă la care turiștii se pot înscrie în programul Senior Voyage. De foarte multe ori, își fac prieteni în aceste vacanțe și, împreună cu aceștia, pleacă în noi destinații. Sunt, totodată, foarte dependenți de ghizi, pentru că puțini dintre ei vorbesc fluent alte limbi, și sunt foarte sensibili la „calitatea” lor umană: e important că aceștia să fie foarte atenți cu ei și să le ofere cât mai multe informații despre destinație. Cei mai mulți sunt activi și aleg toate excursiile opționale. Din datele touroperatorului mai reiese că 85% dintre ei provin din mediul urban, majoritatea având vârste cuprinse între 55 și 65 de ani. În medie, seniorii cheltuiesc 430 - 450 euro pe o vacanță, cifră constantă în ultimii cinci ani, iar aproximativ 60% dintre ei sunt sprijiniți financiar de copii sau nepoți când vine vorba de sejururi. Foarte mulți primesc cadou pachete turistice Senior Voyage de la copiii plecați in străinătate.

«Preţul mic trebuie să te pună pe gânduri»


    Dragoş Anastasiu, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT)
Dragoş Anastasiu, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT)

Dragoş Anastasiu, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), îţi spune la ce să fii atent înainte să baţi palma pentru un sejur. ”Nu există niciodată garanţii, ci indicii după care te poţi ghida. În primul rând, verifică pe site-ul Ministerului Turismului dacă se află pe listă, dacă este membru ANAT. Sunt multe agenţii de apartament care nu sunt înregistrate. Apoi, contează mult renumele, referinţele. Citeşte despre ea pe Internet, apoi mergi la adresă ca să vezi dacă are un sediu, modul cum se comportă angajaţii cu tine. Un alt detaliu care ar trebui să te pună pe gâduri este preţul mic în comparaţie cu piaţa. Deci să nu te uiţi numai la chilipiruri, dacă este o diferenţă mai mare de 2-3% este ceva dubios. Cu toţii lucrează cu aceiaşi  hotelieri şi primesc aceleaşi oferte”, a explicat Anastasiu, care are o experienţă în turism de peste 20 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net