De ce merită să-ți cumperi o căsuță la țară și de ce trebuie să ții cont pentru a nu fugi după câteva zile înapoi la oraș

Ultima actualizare:

    foto: unsplash.com
foto: unsplash.com

Dacă perioada de izolare te-a prins într-o garsonieră sau într-un apartament de două camere la oraș, cu siguranță nu puține au fost acele momente în care copilăria ta la bunici ți-a stârnit nostalgii și poate chiar dorința de a-ți cumpăra o căsuță de vacanță la țară. De altfel, nu ai fost singurul. Izolarea în câțiva metri pătrați, închiderea parcurilor, ținerea copiilor în case: toate acestea i-au determinat pe mulți oameni să conștientizeze că cei de la țară au multe avantaje și o calitate a vieții net superioară, cel puțin pe parcursul ultimelor două luni.

Chiar dacă te-ai gândit să nu renunți cu totul la metropolă, mai ales dacă ai un job care nu admite munca remote, iar copilul tău e înscris la o grădiniță privată, „pauzele” la țară sunt binevenite. Avantajele sunt ușor de intuit: reconectarea la simplitate și la natură, depărtarea de tumultul vieții citadine, petrecerea timpului cu cei dragi și implicarea voastră în activități relaxante, socializarea cu oameni simpli și descoperirea unui alt mod de raportare la existență. Toate acestea sunt numai câteva dintre „plusurile” de care să ții cont atunci când îți faci un împrumut bancar pentru a deveni proprietarul unei case într-un sat. Iată de ce să ții seama înainte de a face pasul cel mare:

Condiții de viață


    foto: unsplash.com
foto: unsplash.com

Climatizare

Dacă e vorba de un cătun, e puțin probabil să ai baie în casă, acces la internet, apă caldă și centrală termică. Ai putea trăi fără acestea, după ce te-ai obișnuit cu ele? Nici măcar nu e vorba de un lux, ci de standarde de viață absolut normale. Imaginează-ți că e o vară toridă, casa ta nu e la Predeal sau Azuga, ci într-un sat din Dâmbovița. Ce faci pentru a face față căldurii? Nu e nevoie să aduci tu cu lasoul soarele-n casă, ca în poveștile lui Creangă, el va fi deja acolo. Fără doar și poate, vei avea nevoie de ventilatoare, doar ele ar putea face aerul din casă suportabil, asta dacă nu vrei să retrăiești anii de studenție din cămin, atunci când era mai răcoare afară vara.

Încălzire

E puțin probabil ca la țară să găsești o casă de vânzare cu încălzire centrală. Și ce te faci? Vor veni sărbătorile de iarnă, colegii se vor autoinvita la tine de Crăciun și Revelion, departe de oraș, iar tu vei avea drept aliat o sobă cu lemne care scoate fum. Ai mai multe soluții, fie te asiguri din toamnă că acea sobă e funcțională și cumperi lemne sau brichete din rumeguș, fie îți cumperi câteva calorifere electrice sau o centrală la un preț rezonabil, care să nu-ți dea peste cap bugetul. Să o iei la mâna a doua nu e rentabil. Nu e vorba doar de funcționalitate, ci ai nevoie de una rezistentă, sigură, care să nu reprezinte vreun risc nici ăn zece ani, nici în 15.

Internet

Poate te-ar tenta o terapie-șoc de renunțare la rețelele de socializare, că tot e un trend în Statele Unite ale Americii, iar oamenii plătesc pentru a scăpa de adicția de Facebook și Instagram, dar oare ești pregătit? Mai înțelept ar fi să o iei treptat, eventual să-ți instalezi o aplicație pentru a limita timpul petrecut online. Dacă la țară nu vei avea internet și nici posibilitatea de a te racorda la o rețea, cel mai probabil vei avea semnal doar pe telefon și te poți conecta la un laptop prin hotspot. Dacă nici semnalul de pe telefon nu funcționează, tot ce îți rămâne să faci  este să îți cumperi un amplificator. În ultimă instanță, îți descarci de acasă câteva seriale bune de pe Netflix, vorbești cu prietenii la telefon și te resemnezi.

Socializarea


    foto: unsplash.com
foto: unsplash.com

Dacă ești „doar în trecere” pe la țară, atunci probabil vei vrea să te regăsești în liniștea pe care ți-o oferă satul, chiar dacă ai o reală plăcere să mergi prin baruri, puburi, să fii conectat la viața culturală a orașului, mai ales după două luni de pauză. În cazul în care ești un adult  care nu a avut tangențe cu mediul rural, s-ar putea să-ți lipsească prietenii de-o viață. O posibilitate ar fi să îi inviți în noul tău paradis și să vorbiți cât mai mult la telefon. Indiferent de situație, și la sat vei găsi săteni cu povești de viață extraordinare, dornici să fie ascultați și să te ajute, fie că e vorba de cositul ierbii din curte sau de repararea unui gard. Dacă locul ales nu e prea îndepărtat de domiciliu, te poți încumeta chiar să ții câteva animale, cum ar fi un câine și câteva găini, cărora să le lași hrana necesară atât timp cât nu ești prin preajmă.

Orice schimbare și orice investiție aduc pe termen lung satisfacții. Dacă vrei să-ți creezi într-un sat un paradis verde al tău, merită fără doar și poate, mai ales dacă iubești natura, tânjești după simplitate și îți place să faci mișcare în aer liber.

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net