Cum încurajăm copiii să citească în vacanţă

copil_citeste_carte_12-6-2007_2-41-29_pm_2248x3222.jpg

Şi pentru cei mici poate fi o plăcere să citească afară, în curte
Şi pentru cei mici poate fi o plăcere să citească afară, în curte
Citeste tot despre: 

De obicei, copiii asociază cărţile cu obligativitatea temelor de la şcoală şi foarte puţini citesc de plăcere. Însă lectura pe timpul verii poate fi foarte plăcută, dar şi utilă. Dacă vrei să le insufli dragostea pentru citit, Asociaţia Curtea Veche îţi dă câteva ponturi:

- Fii un exemplu! Dacă cel mic îşi vede părinţii cu câtă plăcere savurează o carte bună pe terasă sau seara, înainte de culcare, va vrea şi el să citească ceva la fel de plăcut.
- Pentru aceasta, adu cartea în preajma lui. Amenajează-i şi lui propria bibliotecă sau măcar un colţ din biblioteca ta cu volume specifice vârstei, din care să-şi aleagă. Pune-i şi lui o carte pe noptieră sau în buzunarul banchetei din spatele maşinii, ca să aibă de lucru la drum lung, când plecaţi în vacanţă.

copil_baiat_citeste_1-8-2008_6-41-48_pm.jpg

Pune-i la dispoziţie cărţi specifice vârstei
Pune-i la dispoziţie cărţi specifice vârstei

- E foarte important să-l ajuţi să aleagă acele cărţi potrivite vârstei. Dacă se apucă de o carte pe care nu o înţelege, se va plictisi şi va abandona „misiunea”. Mai ales acum, în vacanţă, e bine să citească ceva uşor, captivant, care să îl relaxeze.
- Pune în scenă poveştile. Citeşte-i într-un mod mai special o poveste simpatică, cu o intonaţie sau mimică deosebită, iar micuţul va descoperi cât de distractive pot fi cărţile, dacă le dai viaţă. În plus, îl poţi provoca să deseneze personajele sau obiectele pe care le aude descrise în poveste, aşa cum şi le imaginează el.
- Oferă-i recompense. Nu-l obliga niciodată pe copil să citească, în schimb, oferă-i mici recompense pentru început. Astfel de stimulente pozitive vor creşte frecvenţa cititului. Iar dacă ai doi copii, poţi organiza chiar şi o competiţie de citit între ei. Mai multe sfaturi găseşti pe curteaveche.ro/cartilecopilariei.
Loading...