Chinurile prin care trec pacienții intubați. "E o traumă, ajung să aibă tuburi și ace peste tot"

Ultima actualizare:

    Bolnavii care ajung la Terapie Intensivă suferă traume înfiorătoare
Bolnavii care ajung la Terapie Intensivă suferă traume înfiorătoare

Medici și autorități repetă în fiecare zi cât de gravă este situația privind infecțiile de coronavirus în România și că poate deveni și mai gravă dacă oamenii nu respectă măsurile impuse. Cele mai multe cazuri de Covid-19 din țara noastră sunt ușoare și medii însă cei care ajung în stare gravă suferă îngrozitor. Sunt situații în care oamenii au pelcat pe picioarele lor de acasă apoi au ajuns să zacă zile în șir, intubați, la Terapie Intensivă. Medicii spun că pentru pacienții ventilați mecanic, această situație este traumatizantă. Ajung să aibă tot felul de tuburi și ace peste tot.

Detalii înfiorătoare din timpul tratamentului pacienților intubați în Terapie Intensivă au fost dezvăluite chiar de preşedintele Asociaţiei Române de Anestezie Intensivă, medicul Dorel Săndesc. Medicul spune că suferința pacientului este de neimaginat și că cei care se plâng că izolarea socială este de nesuportat, ar trebui să se gândească de două ori înainte să iasă din casă.

”Mai bine izolat decât ventilat, sau mai bine izolat, decât intubat. Ce înseamnă asta? Că mai bine să contribuiţi la rezultatul final al acestei lupte stând acasă, pentru că putem contribui foarte mult. În primul rând pentru dumneavoastră. Să vă protejaţi sănătatea proprie, dar apoi, limitând transmiterea, poate evităm vârful ăla foarte mare, care să vină cu număr uriaş dintr-odată şi să sufoce, să pună în genunchi sistemul sanitar. Iar a ajunge acolo este ceva foarte greu de imaginat ca şi suferinţă pentru un om“, a spus dr. Dorel Săndesc, pentru Digi 24.

Medicul a expus situația traumatizantă în care este pus un pacient bolnav de Covid-19, aflat în situația de a fi intubat.

 „Să ajungi să ai introduse în tine tot felul de tuburi, de ace, peste tot. Un tub de plastic gros cât degetul mare de la mână, introdus prin gât până-n trahee, prin care să fii ventilat. Catetere venoase introduse la baza gâtului, în gât chiar, să meargă până-n inimă, tot felul de aparate care pompează aer şi scot aer din tine, sonde care se vor introduce de către asistentă sau medic până-n plămâni, să-ţi aspire, sonde de plastic, cu jet de aer negativ, cu aspiraţie, sondă nazo-gastrică, care merge în stomac. Toate acestea fiind în tine, să fii întors pe-o parte şi pe alta“, a detaliat medicul, explicând că pacienţii primesc, evident, şi calmante şi că pentru o vreme se află în comă indusă. Coma indusă nu este, însă, recomandată pe o perioadă mare de timp, pentru că șansele pacientului de a fi salvat, scad.

 „Tabloul suferinţei este deosebit la un pacient grav, iar toate acumulate în perioada de când a demarat această criză mondială arată că într-adevăr, la pacienţii cu coronavirus, această suferinţă este cu totul şi cu totul aparte. Tipul în care suferă plămânul ăla e deosebit, aşa cum nu am mai întâlnit până acum, şi suferinţa marchează definitiv, e o traumă pentru pacientul ăla“, a mai spus medicul.

Președintele Asociaţiei Române de Anestezie Intensivă a insistat pe respectarea regulilor care restricţionează circulaţia şi pe necesitatea de a nu avea un vârf pronunţat, ceea ce se va traduce prin prezenţa în Terapie Intensivă a unui număr enorm de cazuri, peste capacitatea sistemului medical românesc de a trata.

„Ideea că totuşi ai putea ajunge tu sau că, nerespectând aceste reguli, ai putea face ca cei apropiaţi ţie, mai în vârstă, mai fragili, să ajungă acolo, trebuie să ne facă, trebuie, este o măsură de responsabilitate individuală şi colectivă, să ne abţinem. E periculoasă acum această falsă acalmie, foarte periculoasă. Încă nu am atins, suntem departe de vârful crizei. Şi acum contează enorm. Dacă reuşim să păstrăm aceste reguli în mod cert vom influenţa felul cum arată această criză“, a mai spus dr. Săndesc.

Situația este și mai dramatică având în vedere că, deşi se fac eforturi în fiecare zi pentru a creşte capacitatea de tratare în Terapie Intensivă, la acest moment, din cele aproape 4.000 paturi ATI disponibile în spitalele din ţară, mai puţin de jumătate sunt echipate cu ventilatoare mecanice şi altă aparatură necesară, scrie adevarul.ro. Cum comenzile făcute de statul român către producătorii de ventilatoare mecanice întârzie să fie onorate, se apelează deja la soluţia reparării aparatelor aflate în dotarea spitalelor, însă nefuncţionale.

Citește și: 

Ce prevede noua ordonanță militară. Țăndărei, carantină totală

Codin Maticiuc, scrisoare emoționantă pentru fiica lui: "Îmi cer scuze, iubita mea!" Smaranda a împlinit un an

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net