Centrală electrică sau pe gaz? Care sunt avantajele şi dezavantajele

centrale_termince_shutterstock.jpg

centrala electrica sau pe gaz
Când alegi o centrală termică, fie că e electrică sau pe gaz, trebuie să fii atent la mai multe aspecte
Foto: Shutterstock

Românii apelează din ce în ce mai des la centralele termice. După ce te-ai debranşat de la căldură, te loveşti însă de o altă întrebare dificilă: centrală electrică sau pe gaz?

Ofertele pe piaţă sunt multe, aşa că poate fi greu să te hotărăşti. Încălzirea electrică e considerată mult mai scumpă, însă Autoritatea de Reglementare în Energie recomandă centralele electrice în locul celor pe gaz. Intradevăr, poate fi mai greu să te obişnuieşti cu o plită electrică în locul aragazului, dar energia electrică poate fi produsă pe căi variate. Iată câteva avantaje şi dezvanataje ale centralelor electrice şi pe gaz care te pot ajuta când trebuie să alegi.

Centrala electrică sau pe gaz: care ne costă mai puţin

Preţul gazului e mai scăzut în momentul de faţă, dar există mereu pericolul care el să crească, întrucât sursele de gaz sunt epuizabile.

Preţul unei centrale electrice şi al uneia pe gaz nu diferă mult, însă costurile infrastructurii sunt mult mai mici în cazul centralei electrice. În plus, o centrală electrică e mult mai uşor de întreţinut şi necesită revizii mult rare comparativ cu alte tipuri de centrale.

În schimb, centralele pe gaz pot fi montate numai de firme specializare, care poate duce la costuri suplimentare, iar conectarea la reţeaua de gaz poate fi şi ea destul de costisitoare. 

Izolarea termică a locuinţei, esenţială

Este foarte important, indiferent dacă alegeţi o centrală electrică sau pe gaz, să vă gândiţi la soluţii de izolare termincă, internă şi externă, pentru eficientzare. În plus, trebuie să fii atent la instalaţiile de încălzire şi electrice din locuinţă.

Un avantaj al centralelor pe gaz e că se pretează pe toate tipurile de instalaţii de încălzire. În cazul centralelor electrice, instalaţia electrică din imobil trebuie redimensionată corespunzător (380 V). În cazul unei centrale electrice de peste 12 kW nu este de ajuns faptul că există reţea trifazică (380 V) în imobil, ci este necesar ca instalaţia să poată face faţă puterii electrice instalate în imobil.

Fie că alegi o centrală electrică sau pe gaz, trebuie să ai grijă când o manevrezi. De exemplu, o centrală pe gaz folosită necorespunzător poate fi zgomotoasă şi poate fi chiar periculoasă.

O centrală electrică se pretează mult mai bine pentru un spaţiu mici, unde necesarul termic e redus. În plus, ele în sine au dimensiuni reduse şi nu scot fum sau abur, ca centralele pe gaz. Acestea au nevoie de coş, dar şi de elemente suplimentare de siguranţă (cum ar fi detectoarele de gaz). 

loading...
Loading...

Citește și

  • repartitoare calofirer incalzire intretinere mica

    Repartitoarele de costuri au devenit o sperietoare pentru români. Locatarii din blocurile încălzite centralizat renunţă la aceste echipamente pe motiv că le încarcă facturile la întreţinere. În lipsa lor, însă, asociaţiile de proprietari au reclamat facturi umflate în lunile de iarnă.