Cele mai eficiente metode ca să te aperi de ţânţari

Ultima actualizare:

    Click! te învaţă să te protejezi de asaltul insectelor în serile călduroase din această varăFoto: Dorin Constanda
Click! te învaţă să te protejezi de asaltul insectelor în serile călduroase din această varăFoto: Dorin Constanda

Indiferent în ce zonă a ţării v-aţi afla, nu vă lăsaţi în baza firmelor de dezinsecţie pentru a scăpa de ţânţari. Tratamentele care se fac pentru combaterea înaripatelor fie nu acoperă toate locurile în care acestea se dezvoltă, fie sunt ineficiente. Iată cum te poţi apăra singur de ţânţari!

Specialiştii au tras deja un semnal de alarmă în legătură cu pericolul care ne paşte în această vară. România se poate confrunta cu un nou val de meningo-encefalită, boală mortală cauzată de infecţia cu West Nile, virus transmis de ţânţari. Însă, încă o ameninţare pentru sănătatea noastră vine din exotica Brazilie, ţară care se confruntă cu un mare număr de infecţii cu virusul Zika, transmis de mult mai agresivul ţânţar-tigru. Bucureştiul este cel mai expus oraş din România la îmbolnăviri grave cauzate de „vampirii verii”, întrucât nu are un serviciu de dezinsecţie. Click! îţi spune care sunt cele mai eficiente metode de a scăpa de ţânţari.

Spray-uri repelente

Poate cea mai eficientă metodă de a ţine ţânţarii la distanţă, aflată la îndemâna tuturor, este folosirea produselor repelente. În comerţ există spray-uri, creme sau deodorante roll-on anti-tânţari, inclusiv destinate copiilor. Folosiţi-le când mergeţi în parc, la picnic sau când ieşiţi pe înserat în zone cu vegetaţie! Preţurile sunt accesibile şi variază de la 5 la 15 lei. Pentru protecţie sporită pulverizaţi substanţa pe braţe, pe picioare (dacă sunt descoperite), pe frunte şi după lobul urechii. Evitaţi să daţi pe faţă, pentru a nu ingera substanţele. Atenţie! Nu folosiţi produsele destinate adulţilor pentru protejarea de ţânţari a copiilor. Pentru cei mici există deodorante sau soluţii speciale, fără coloranţi, parabeni sau ingrediente chimice de tip DEET.

Lămpi UV anti-insecte

Lămpile UV sunt „soluţia finală” pentru insecte. Dacă nu aveţi milă de însetatele înaripate şi sunteţi dispuşi să cheltuiţi cel puţin 40 de lei, atunci vă puteţi proteja întreaga casă cu un astfel de echipament. Lămpile UV se alimentează la priza de 220 V şi se instalează de regulă în apropierea ferestrelor deschise. Insectele, inclusiv ţânţarii, sunt atrase de lumina degajată de neonul din interior. Când ating becul, ţânţarii cad ca seceraţi, prin electrocutare. Pentru protecţia celor din casă (inclusiv a animalelor de companie), lămpile UV sunt prevăzute cu grilaje metalice. Atenţie! Nu lăsaţi aparatul în priză când plecaţi de acasă!

Plante care ameţesc ţânţarii

Plectranthus amboinicus (sau ţânţărica) este cea mai eficace plantă în lupta cu ţânţarii. Planta emană un miros intens, ca de tămâie, care nu e pe placul ţânţarilor, motiv pentru care vor face cale întoarsă. Frunzele sale sunt consumate în unele state sub denumirea de oregano cubanez sau cimbrişor mexican. Planta se găseşte la unele florării, în ghiveci, la preţuri cuprinse între 10 şi 15 lei. Alte plante anti-ţânţari sunt rozmarinul, lămâiţa, crăiţa şi busuiocul, pe care le găsiţi la florării sau chiar în supermarket.

Fă-ţi singur o capcană!

O vorbă cu adevărat înţeleaptă spune că e bine să-ţi ţii prietenii aproape şi duşmanii şi mai aproape. În loc să-i alungi, poate vei prefera să-i atragi pe ţânţari în cea mai simplă capcană posibilă. Taie partea superioară a unei sticle de plastic de 2 litri şi pune-o deoparte. În „vaza” care a rezultat pune o cană de apă călduţă cu 50 grame de zahăr şi amestecă. Adaugă 1-2 grame de drojdie la plic sau proaspătă. Ia partea superioară a sticlei, pe care ai pus-o deoparte mai devreme, şi înfige-o (cu gura dopului în jos) în „vaza” cu amestecul-minune. Se va forma o pâlnie, prin care ţânţarii vor intra să adulmece soluţia dulceagă, dar de unde nu vor mai putea ieşi. În scurt timp, amestecul va fermenta şi va degaja alcool care îi va ameţi pe ţânţari. Atenţie! Gâtul sticlei nu trebuie să atingă lichidul din interior.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net