Ce să faci să nu te «topeşti» la peste 35ºC

Până şi pietrele simt că se topesc atunci când termometrul începe să indice 39-40 de grade Celsius. Pentru a supravieţui pe arşiţă, trebuie să ţinem cont de câteva lucruri esenţiale.

 • Alimentaţia. Mâncaţi puţin şi des, evitaţi proteinele şi consumaţi hrană picantă pentru a stimula metabolismul, circulaţia şi transpiraţia (n.r. care are un rol important în răcirea corpului)
 • Umbra. Adăpostiţi-vă de razele soarelui, trageţi draperiile şi dacă aveţi pivniţă, staţi acolo între orele 14:00 şi 16:30 (n.r. cel mai fierbinte interval)
 • Ceai. Cel mai sănătos efect de răcire a corpului îl are ceaiul de crizanteme. Beţi două ceşti pe zi şi evitaţi pe cât posibil băuturile acidulate, dulciurile şi alcoolul.
 • Răcirea. Folosiţi pansamente răcoritoare (conţin un gel special, se păstrează în congelator şi se găsesc în farmacii), aplicându-le direct pe piele pentru a vă răcori pe termen mai lung.
 • Fără vicii. Pe caniculă este recomandat să reduceţi la maximum consumul de tutun şi de cafea, pentru că ridică tensiunea şi pulsul şi accelerează activitatea creierului pe timpul nopţii.
 • Haine de bumbac. Nu ieşiţi din casă fără ochelari de soare şi îmbrăcaţi-vă cu haine din bumbac, largi şi de culori deschise. Evitaţi nylon şi materiale din poliester.
 • Opriţi electronicele. Ştiaţi că aparatele electrice cresc temperatura ambientală cu 1,5 grade Celsius? Scoateţi din priză toate gadgeturile!
 • Bronzarea. Evitaţi să staţi la soare între 10:00 şi 14:00. Atunci nivelul de radiaţii ultraviolete atinge vârful. Se recomandă să staţi la plajă între 7:00 şi 9:30 sau între 19:30 şi 20:30.
 • Hidratarea. Beţi apă des, nu aşteptaţi să vi se facă sete. Evitaţi sucurile acidulate şi înlocuiţi-le cu fructe zemoase sau castraveţi răcoritori.
 • Unde să te ascunzi. Dacă vă prinde canicula pe străzi, adăpostiţi-vă în mall-uri, supermarketuri sau restaurante cu aer condiţionat. Vă reveniţi la normal în mai puţin de 30 de minute!
 • Somnul. Nu ezitaţi să ţineţi 15-20 de minute cearşaful în congelator înainte să vă puneţi la somn. Puteţi strecura sub pernă o pungă de legume congelate! Aşa scăpaţi de insomnii!
 • Înghețata îți dă energie şi plăcere

 

Ce poate fi mai plăcut pe căldură decât o înghețată delicioasă? Specialiștii spun că efectele ei benefice s-au demonstrat științific. Consistența cremoasă a înghețatei stimulează zona din creier răspunzătoare pentru apariția senzației de plăcere. La fel ca în cazul ciocolatei, atunci când guști dintr-o înghețată, corpul tău secretă o serie de hormoni precum serotonina și endorfina, care îți dau o stare de bine, înlăturând stresul. Valoarea nutritivă a înghețatei diferă în funcție de sortiment. Consumată cu moderație, te hidratează și-ți dă energie, cu atât mai mult dacă o alegi ca gustare în prima parte a zilei.

Loading...
 
 

Citește și

 • aer conditionat, trucuri, nevralgii, bronsite, conjunctivita

  Nevralgiile, virozele respiratorii, conjunctivitele şi chiar pneumoniile se pot înmulţi vara, dacă filtrele de aer sunt curăţate superficial, iar aparatul este reglat la o temperatură considerabil mai mică faţă de cea de afară.

 • Răcoarea în casă nu înseamnă neapărat şi sănătate. Aparatul de aer condiţionat trebuie corect întreţinut. Nu i-ai curăţat în acest sezon filtrele? În afară de faptul că rişti probleme respiratorii din cauza aerului murdar emanat, vei vedea că nici aparatul nu mai are putere să răcească. Uite ce trebuie să faci!

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1