Aşa cumperi şi foloseşti corect un extinctor

Ultima actualizare:

    Magazinele aşteaptă stocuri noi  începând cu săptămâna viitoare
Magazinele aşteaptă stocuri noi începând cu săptămâna viitoare

Tragedia care s-a petrecut în clubul “Colectiv” din Capitală, în urma căreia au murit zeci de oameni, i-a făcut pe români să ia cu asalt magazinele pentru a cumpăra stingătoare pentru incendiu. “Acum, stocurile sunt epuizate, sperăm să ne aprovizionăm săptămâna viitoare”, ne-a spus Dragoş Drijincu, de la o firmă distribuitoare.

În urma incendiului devastator din clubul “Colectiv”, în care şi-au pierdut viaţa zeci de tineri, românii par mai responsabili în ceea ce priveşte siguranţa lor şi a locuinţelor. Astfel că, imediat după tragedie, stocurile de extinctoare s-au epuizat. Produsele care zăceau, până acum o săptămână, pe rafturi, pline de praf, au dispărut în câteva zile. Reporterii Click! au dat o tură prin magazine şi hypermarket-uri, iar răspunsul vânzătorilor a fost acelaşi: “S-au vândut toate”. La Praktiker am aflat că stingătoare nu au mai avut de câteva luni şi nici nu se ştie când vor aduce. În schimb, la Dedeman, vânzătorul ne-a spus că stocul s-a epuizat de câteva zile. “Am avut în jur de 100, 150 de bucăţi, dar s-au vândut toate. La sfârşitul săptămânii ne vom aproviziona”. La Auchan şi Cora nu găsim decât extinctoare auto, iar la Carrefour nici acestea nu mai sunt. Varianta ar fi să cumpărăm din magazinele online. Însă, şi aici va trebui să mai aşteptăm. “Componentele vin din China, iar în România se asamblează. Odată ce fabricile de la noi şi-au epuizat stocurile de produse, va trebui să aşteptăm un nou import de componente”, a declarat pentru Click! Dragoş Drijincu, reprezentant al firmei distribuitoare extinctoare.ro. “În prezent, există un blocaj pe piaţă. Nu ştim când vom primi produse noi, sperăm de săptămâna viitoare. Cererea a fost şi este extrem de mare. Produse pe care noi le vindeam într-o lună, s-au dat în câteva zile”.

Cât te costă un stingător

Preţurile diferă în funcţie de tipul de stingător (cu pulbere, spumă, dioxid de carbon), dar şi de cantitatea de agent de stingere şi, implicit, de mărimea buteliei. Pe site-ul magazin-stingătoare.ro vei găsi stingător cu pulbere, portabil, 1 kg, la un preţ de 35,96 lei, iar un produs similar, dar mai mare (2 kg), te costă 47,12 lei. Pentru un stingător cu pulbere, de 9 kg, vei plăti 117,8 lei. Un extinctor cu spumă te va costa între 66 şi 130 de lei. În magazinul online extinctoare.ro un stingător cu pulbere pleacă de la 45 de lei şi poate ajunge la 95 de lei. Magazinul stingătoare-incendiu.ro comercializează astfel de produse începând cu preţuri de la 68 de lei (un stingător cu pulbere cu greutatea agentului de stingere de 3 kg). Un stingător cu spumă te costă de la 68 de lei şi poate ajunge, în funcţie de mărimea lui, până la 700 de lei. Stingătoarele cu gaz (dioxid de carbon) costă şi mai mult: între 136 şi 298 lei. 

Ce model să cumperi

Stingătoarele sunt de trei feluri: cu pulbere, cu spumă şi cu dioxid de carbon. Acestea se folosesc în funcţie de materialul care ar putea arde la tine în casă. Pentru materiale solide precum hârtie, lemn, cărbune, textile, cauciuc, plastic, etc. va trebui să ai un extinctor cu pulbere sau unul cu spumă. Pentru materiale lichide sau solide, care se topesc foarte greu, precum benzină, petrol, ulei, alcool, vopsea, ceară, se foloseşte un extinctor cu pulbere, cu dioxid de carbon sau cu spumă.  Dacă în locuinţa ta se găsesc materiale gazoase precum metan, hidrogen, propan, butan, acetilenă va trebui să cumperi un extinctor cu pulbere sau cu dioxid de carbon. Pentru metale precum litiu, aluminiu, zinc, potasiu, magneziu se foloseşte tot un extinctor cu pulbere. Nu în ultimul rând, dacă în locuinţa ta se găsesc multe instalaţii electrice precum întrerupătoare, motoare, transformatoare va trebui să ai la îndemână un extinctor cu pulbere sau cu dioxid de carbon. 

Atenţie la termenul de valabilitate şi garanţie!

Termenul de garanţie reprezintă limita de timp stabilită de producător în care stingătorul funcţionează eficient. Termenul de valabilitate se referă la încărcătura extinctorului, adică la agentul de stingere sau la butelia acestuia. Dacă stingătorul e prevăzut cu manometru (ceas pentru măsurarea presiunii), trebuie să ne asigurăm că săgeata de pe acesta e în dreptul semnului verde. De asemenea, stingătorul trebuie să fie marcat cu iniţialele CE, care reprezintă o declaraţie a producătorului prin care arată conformitatea produsului cu directivele europene. 

Ce faci ca să stingi incendiul

  • Stingătorul cu spumă – Trebuie să te apropii de flăcări în poziţie aplecată, să direcţionezi jetul agentului de răcire spre suprafaţa incendiată şi să stropeşti fără întrerupere. Acest tip de stingător nu trebuie folosit în apropierea aparatelor electrice în funcţiune. 
  • Stingătorul cu dioxid de carbon – Apropie-te de incendiu în poziţie aplecată şi stinge flăcările începând cu cel mai apropiat punct. Se foloseşte mai ales la incendiile în spaţii închise. Dioxidul de carbon are efect asfixiant – nu sta în sfera lui de acţiune. 
  • Stingătorul cu pudră – Apropie-te de incendiu în poziţie aplecată şi stinge flăcările începând cu cel mai apropiat punct. Evită inhalarea pudrei. 

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net