7 sfaturi despre cum să scapi de umiditatea din bucătărie

bucatarie_shutterstock_15301384.jpg

bucatarie
O bucătărie umedă şi care nu este aerisită corect devine mediul propice pentru apariţia sporilor de mucegai
Citeste tot despre: 

Din cauza căldurii excesive şi a aburilor acumulaţi când găteşti, bucătăria este una dintre cele mai umede încăperi din locuinţa ta. Iată ce trebuie să faci pentru a înlătura umezeala şi pentru a evita apariţia mucegaiului şi a igrasiei.

1. Izolează bine ferestrele

Amenajează bucătăria cu materiale şi produse cât mai rezistente la umezeală. Dacă ferestrele sunt vechi, acestea pot avea numeroase fisuri şi defecte care nu mai permit o izolare adecvată. Fă-le o recondiţionare sau, cel mai bine, schimbă-le. De exemplu, poţi alege ferestre de tip termopan. Caută modele rabatabile. Astfel, poţi avea aerisire chiar şi când plouă sau este foarte frig afară.

2. Pune în funcţiune hota de la aragaz

Un aparat foarte util împotriva umezelii este hota pentru aragaz. De fiecare dată când găteşti, pune în funcţiune hota pentru absorbirea aburilor, a fumului şi mirosurilor.

3. Repară ţevile şi robineţii

Fă o verificare atentă a ţevilor, robineţilor şi a măştii care acoperă ţevile. Repară robineţii care picură sau ţevile care au scurgeri de apă. Astfel, vei mai elimina din sursele de umezeală din bucătărie. De asemenea, şterge apa rămasă în stativul pentru farfurii, după ce speli vasele.

4. Cumpără vopsea pentru suprafeţe umede  

Pereţii interiori şi plafonul pot deveni în timp umede riscând să prindă mucegai sau chiar igrasie. Curăţă bine locurile afectate, iar apoi foloseşte o vopsea specială pentru suprafeţe umede.

5. Foloseşte un dezumidificator de aer

Pe piaţă, există aparate cu rol de absorbire a umezelii. Dezumidificatorul funcţionează pe baza unor tablete care reduc excesul de umezeală. Poţi folosi o astfel de tabletă în jur de două luni, iar după aceea trebuie s-o înlocuieşti.

6. Aeriseşte bucătăria des

Când găteşti este bine să ţii geamul deschis sau întredeschis pentru a evacua aburii formaţi. Aeriseşte bucătăria în timp ce prepari mâncarea dar şi după ce ai terminat de gătit.

7. Nivelul de umiditate: între 40-60%

În orice spaţiu închis, umezeala în execes favorizează apariţia mucegaiului şi a igrasiei. Acestea pot cauza sau agrava probleme respiratorii şi reacţii alergice mai ales în cazul persoanelor în vârstă şi al copiilor. Principalele cauze ale apariţiei umidităţii sunt lipsa izolaţiei sau izolaţia necorespunzătoare, variaţiile mari de temperatură, aerisirea insuficientă, activităţile casnice (spălat, gătit, călcat) scurgerile accidentale, etc. Este recomandat ca în locuinţa noastră să existe un nivel de umiditate între 40-60%.

Loading...

Citește și

  • Din cauza umezelii şi a frigului, în casă poate apărea igrasia şi mucegaiul. Click! îţi spune cum să eviţi aceste situaţii!

  • Este greu să treci peste sentimentul de a nu avea suficient spaţiu într-o bucătărie mică, de a nu şti unde poţi înghesui toate sertarele de care ai nevoie, masa, electrocasnicele. Dar dacă ştii să foloseşti fiecare centimetru de spaţiu şi le organizezi pe toate eficient, vei reuşi să creezi un loc de care să te îndrăgosteşti.