7 cauze surprinzătoare ale insomniei cronice

insomnie.jpg

insomnie cauze probleme somn
Bolile, medicamentele sau obiceiurile zilnice îți pot cauza insomnie
foto: capitalgeedesign.com

Insomnia cronică apare atunci când somnul unei persoane este intrerupt cel puțin trei nopți pe săptămână, pentru o perioadă de minim trei luni. Aceasta este asociată cu o serie întreagă de probleme de sănătate cum ar fi anxietatea, depresia, artrita reumatoidă, migrenele, atacurile de cord și osteoporoza, conform unui studiu din 2013.

Dacă suferi de insomnie cronică este bine să consulți medicul. Acesta îți poate recomanda un tratament medicamentos, schimbări în rutina zilnică sau terapie. Sau o combinație de toate trei.

Insomnia poate avea numeroase cauze. Huffingtonpost.com a făcut o listă cu cele mai frecvente:

 1. Durere cronică. Orice boală care îți creează discomfort îți poate întrerupe somnul. Artrita, durerea lombară, refluxul gastric, fibromialgia sunt doar câteva din bolile care te pot ține treaz noaptea. Lipsa somnului poate înrăutăți respectiva afecțiune.
 2. Anumite medicamente. Pastilele pentru diverse boli cum ar fi banala răceală, tensiunea crescută, depresia sau astmul pot cauza insomnia. Acestea conțin cafeină sau alți stimulanți. Aceste medicamente întrerup somnul REM, blochează producția de melatonină sau afectează producția diferitelor enzime. În acest caz roagă-ți medicul să-ți prescrie alte medicamente.
 3. Anxietate cronică sau depresie. Stresul cotidian poate fi învinovățit pentru nopțile fără somn ocazionale, însă dacă acest lucru se întâmplă foarte des înseamnă că suferi de anxietate cronică sau depresie. Conform studiilor, 80% din persoanele cu astfel de probleme au mari dificultăți cu somnul. Ori dorm prea puțin, ori prea mult.
 4. Obiceiuri alimentare proaste. Deși nu îți propui asta, te poți trezi în situația în care îți sabotezi somnul de noapte cu diverse alimente sau băuturi, pe care le consumi înainte de culcare. Medicii recomandă să elimini cafeina din alimentație cu cel puțin șase ore înainte de a adormi. Nici alcoolul nu te ajută noaptea. Deși inițial are un efect sedativ, el te poate trezi ulterior, în cursul nopții. O masă copioasă cu puțin timp înainte de culcare poate fi și ea răspunzătoare pentru dificultatea de a adormi sau pentru arsurile de stomac din mijlocul nopții.
 5. Boli neurologice. Oamenii cu afecțiuni neurologice ca Alzheimer, Parkinson sau atac cerebral au de asemenea probleme cu somnul. Acest lucru este cauzat de schimbările în anumite regiuni din creier sau de medicamentele folosite pentru a ține aceste boli sub control.
 6. Alergii. Dacă te mănâncă ochii și ai nasul înfundat te poți confrunta constant cu probleme cu somnul. Conform uni studiu din 2006, afecțiunile legate de odihnă au fost corelate cu diverse alergii. În acest caz este recomandat să respecți câteva reguli simple cum ar fi: o cameră răcoroasă, întunecoasă și liniștită; eliminarea electronicelor din dormitor; făcutul unui duș înainte de culcare și schimbatul lenjerie de pat în mod frecvent.
 7. O altă boală legată de somn. “Sindromul picioarelor neliniștite” poate crea anumite senzații neplăcute încât bolnavii nu pot adormi ușor. Chiar dacă oamenii care suferă de această afecțiune primesc tratament medicamentos, insomnia poate continua.
Loading...

Citește și

 • Un somn odihnitor redă energia organismului, atât de necesară pentru activităţile de a doua zi. Dar ce te faci dacă trece noaptea şi nu reuşeşti să pui geană pe geană? Iată câteva tratamente naturiste care te ajută să depăşeşti momentele de insomnie!

 • Nopţile călduroase vă „fură” somnul? Atenţie! Odihna este foarte importantă. Specialiştii vă recomandă 3 ceaiuri liniştitoare care-l aduc pe Moş Ene în fiecare seară.

 • alimente, probleme de somn, insomnie, lactate, banane, migdale, curmale, sfaturi, clicksanatate

 • remedii naturiste oboseala cronica

  Alimentaţia este una dintre cele mai eficiente căi prin care puteţi să combateţi oboseala, mai ales în perioadele în care rezervele de energie par să se epuizeze în mod inexplicabil. Mai jos aveţi câteva exempe de remedii naturiste pentru oboseală cronică.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1